Körülbelül 10000-ig tudok fejben gyököt vonni 2-3 százados pontossággal. Nem igazán találkoztam még hasonlóval, gyakori ez?
Ez érdekes, mert én meg ilyennel nem találkoztam még, mint te. Mit érzel aközben, miközben számolsz? Tényleg követed fejben a megoldást, vagy inkább csak érzed, hogy jó úton haladsz, és a végén kapsz egy számot, de magad sem tudod, hogy hogyan?
Csak azért kérdem, mert én nem tudok ilyesmit és nem tudom elképzelni sem a folyamatot. :)
A gyökvonásnak is van egy bizonyos algoritmusa, amit a számológépek elterjedtével már nem tanítanak.
A gimis matektanárom is lazán vont gyököt 3-4 számjegyű számokból is, alig 10 másodperc alatt.
Úgy gondolom, nem olyan emberfeletti dolog ez, csak a módszerét nem tanítják, és nincsenek is rászorulva az emberek, hogy használják.
Van rá egy jópofa, fejben elvégezhető algoritmus, persze kell hozzá jó alapképesség, hogy egyszerre sok dolgot tudjál észben tartani.
Volt egy középiskolai osztálytársam, az szórakozott ezzel, meg fejben öt-hatjegyű számok szorzásával-osztásával.
Most programozó matematikus tanár az ELTE-n.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!