Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a transzpozíció lényege...

Mi a transzpozíció lényege (genetika)?

Figyelt kérdés

Sziasztok! A transzpozíció a mozgékony genetikai elemek működését írja le. Az lenne a kérdésem, hogy ennek pontosabban mi a lényege? Mivel hozható kapcsolatban egymással? Miért jó ez? Milyen kapcsolatban van a rekombinációval?

Köszönöm előre!:)

2014. máj. 28. 20:39
 1/6 anonim ***** válasza:

Van némi zavar a fejedben.

Először is a transzpozíció nem ír le semmit. A transzpozíció az maga a mozgékony genetikai elem mozgása. Amikor leírjuk a transzpozíciót, akkor azt írjuk le, hogy hogyan mozog az elem, amit egyébként transzpoznnak hívnak.

A lényeg pedig az, hogy van egy genetikai elem, ami néha fogja magát és elmegy onnan ahol épp van, egy másik helyre (a DNS másik pontjára). Mindez rengeteg kükönböző módon valósulhat meg, és rengeteg dogot okozhat, ebbe most ne menjünk bele.

Hogy mirt jó a transzpozíció leírása? Hát a tudomány nem azért ír le dolgokat, mert az "jó", hanem mert ez a tudomány. Ezért írjuk le, hogy melyik növénynek hány bibéje van, hogyan párzanak a cápák, hány hónapig vemhes az elefánt, és hogy hogyan mozog a transzpozon.

A transzpozícó és a rekombináció közt sok kapcsolat van, kezdve azon, hogy a transzpozció az maga is egyfajta rekombináció, és a mechanizmusban is sok rokon vonás van a klasszikus (crossing over) rekombinációval.

A "Mivel hozható kapcsolatban" mondatodat nem értem. Szerintem te sem.

2014. máj. 28. 22:20
 2/6 A kérdező kommentje:

Üdv! Köszönöm szíves válaszod! Nos, azt a sok-sok kérdést hirtelen felindulásból fogalmaztam, nem értettem szó szerint őket! :D Természetesen, tudom mi a transzpozíció, csak nem értem mit okoz! Említetted, hogy:

"Mindez rengeteg kükönböző módon valósulhat meg, és rengeteg dogot okozhat, ebbe most ne menjünk bele. "

Nos én pontosan erre lennék kíváncsi!:) Megkérdezhetem, hogy milyen dolgokat okozhat? (csakhogy könnyebb legyen megértenem).

Azt tudom, hogy vannak a mozgékony genetikai elemek > ugye az inszerciós szekvenciák, a transzpozonok és a retroelemek. Miért mozognak a genomon belül? Mit okoz?

Pl. vektornak alkalmazzák pl. a retrovírusokat?

2014. máj. 28. 22:44
 3/6 anonim ***** válasza:

Na mit okoz...

Ha beleugranak egy ORF-be, elrontanak egy gént. (Pl a muslica P-elem elég nagy dúlást tud csinálni...)

Ha beleugranak egy szabályozó régióba, megváltoztatják az adott gén szabályozását. Pl van olyan, hogy egy transzpozonban van egy promóter ami kifelé ír belőle, ergo ha beugrik egy gén elé, akkor elkezdi írni a gént.

Sőt, magának a DNS-nek a kondenzációjára is hatással vannak, elvileg a DNS egyfajta védekezésként is használja a kondenzálódást az ilyen mobil elemek ellen, de ez meg kihatással lehet az ott levő többi génre.

Ha hibásan ugrik, akor vihet magával elemeket a szomszédos DNS-ről, ami különböző duplikációkhoz vezethet. Ezen kívül vihetnek mindenféle géneket magukka, ami meg hozzájárul a horizontális géntranszferhez (főleg baktériumokban jelentős, de eukariótáknak is van egy halom integrált retrovirális meg transzpozon eredetű cucca).

Egyébként van egy olyan elmélet is, hogy a nagy evolúcós ugrások sokszor transzpozícióhoz kapcsolódnak, tehát valami átbarmolja a genomot, és hopp, megjelennek az emlősök.

Hogy miért mozognak, az egy jó kérdés. MIért van élet? Miért létezik a Föld? Ezek csak úgy vannak. LÉteznek, mozognak és kész. Valószínűleg az ősi életben egy csomó olyan cucc jött létre, aminek az egyetlen értelme az önmaga másolása volt (végülis az életnek is ez az egytlen értelme). Ha valami másolta magát, az elterjedt és sikeres volt, anélkül, hogy bármi egyéb haszna lett volna.

A retrovírusokat lehet vektorként használni igen. Sőt a transzpozonokat is próbálják, terápiás céllal. Génterápia: ha van egy betegséget okozó géned (allélod pontosabban), ugraszd be a jó variánst egy olyan transzpozonnal, ami aztán nem mozog többet. Mindezt egy őssejtben, amiből aztán kinöveszted a beteg szervet... Persze van pár megkötés, pl hogy az allél ne szisztémás betegséget okozzon, és hogy lehetőleg egy kevésbé komplikált szerv legyen, pl csontvelő.

2014. máj. 28. 23:01
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen válaszod, s együtt segítséged, ment is a zöld kéz (amúgy is ment volna!:D)!

Lenne egy kérdésem magáról a fránya rekombinációról is: hallottam erről a Holiday modellről. Nos, maga a rekombináció, rendelkezik valamilyen főbb típusokkal? Annyival vagyok tisztában, hogy a rekombináció általában a meiózishoz köthető. A meiotikus rekombináció esetében pedig megemlíthetjük a Crossing overt, génkonverziót és a posztmeiotikus szegregációt. Ezt értem is, meg minden, ám hogy jön ide a Holiday modell?

A másik irányzott kérdésem, hogy pl. a prokariótáknál is lezajlódhat rekombináció, pl. mikor ezek a transzpozonok integrálódnak a bacik kromoszómájába, vagy pl. a transzdukció esete. Ám baciknál nincs meiózis :D

A másik-másik (harmadik) pedig mikor tapasztalunk heteroduplex állapotot? Annyi a gondom, hogy nem látom tisztán ezeket a dolgokat!:)

Csak puszta kíváncsiságból megkérdezném, mivel foglalkozol?

2014. máj. 30. 14:34
 5/6 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, de nincs most időm mindent lekörmölni, de íme a válaszaid:

Rekombináció típusai:

[link]

A Holiday modell úgy jön ide, hogy ez írja le a crossing over folyamatát .A tudományban modellnek nevezzük azt, amikor leírunk egy folyamatot, tehát azt, hogy milyen enzim hogyan vágja el a DNS-t stb na ez a Holiday modell.

A baciknál lehet hogy nincs meiózis, de azért ne feledjük a konjugációt, melynek során akár az egész genom átmehet a donorból a recipiensbe, és persze bacikban is van homológ rekombináció két homológ szakasz közt, így egy konjugált DNS kicserélődhet egy másik DNS darabbal. Emellet még van transzformáció is, amikor a köryezetből vesznek fel valami DNS-t. Ez elég jelentős a természetben, egy új antibiotikum-rezisztencia gén kb fél év alatt szeli át a világot baciról-bacira járva.

Heteroduplexről ezt olvasd el, aztán ha nem érted, írj.

[link]

És gondoltad volna, hogy molekuláris genetikus vagyok?

2014. jún. 1. 22:10
 6/6 A kérdező kommentje:

Szuper. Koszonom reszletes valaszod:)

Am ennel a Holiday modellnel ket fele verziot lattunk. Az egyik mikor egy szakasznál az egyik szál helyet cserél egy másik szállal. Majd endonukleazok elhasitjak igy kialakul egy heteroduplex. Probaltam az angolz ertelmezni, de nem teljesen tiszta. Ahogyan én értelmezem a heteroduplex során egy adott kromoszómaszálon egy kis részen a másuk szál fragmentuma helyezkedik el. Ám ezek komplememteren kötődnek egymáshoz? Ha nen akkor hogy vannak meg egyutt? Ez most jó nekik hogy ott van? :D

A másik Holiday model mikor ugye kicserélodik az egyik szál a másikra majd az alsó része elfordul, fuggolegesen endonukleatos hasitassal elvagodik es voala. Am utobbi esetben két különb.allélt eszleltem egy szalon.

Meg kerdeznek annyit hogy maga a transzpozonokhoz tartozik a plazmid? Eukariótákban van plazmid DNS?

Nem semmi:) Gondoltam h valami hasonló, azért kérdeztem rá :D Még annyit szabad megkérdeznem h hol?

2014. jún. 4. 21:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!