Miért volt az, hogy a viharban égnek állt a hajunk?
Tegnap Siófokon voltam egy ismerőseimmel. Kint voltunk a mólón, a túlparton hatalmas vihar volt, lehetett látni, hogy ott szakad az eső. Szép fekete felhő volt. Nekünk meg égnek állt a hajunk:D Ő lán, tehát hosszú haja van, és elkezdtek a hajszálai az ég felé állni, nekem rövid hajam van, mivel fiú vagyok, de nekem is elkezdett az ég felé állni.
Veszélyben voltunk egy esetleges villámcsapástól?
Bizony, a villámcsapás esélye megvolt.
Az azt megelőző töltésmegosztást éreztétek.
Én már megéltem kétszer is azt, amikor ezt követte a villám is, szerencsére csak 20-30 méterre. Hát nem egy kedélyes napközis buli.
Legközelebb, ha ilyen érzel, guggolj le, az a legjobb ilyen esetben. A hasra vágódással is megszívhatod, ha közel ver be és a lépésfeszültség a lábad és fejed közt túl nagy lesz.
A guggolással nem vesztesz sokat. Max. kiröhögnek, ami sokkal jobb, mint füstté válni.
Az sem biztosíték a villám ellen, hogy van a közeletekben sokkal magasabb tereppont. Ha például a talpad alatt sokkal magasabb, több a talajvíz, könnyen lehet, hogy te kapod a zeuszt.
Ha a feszültség nem ér el egy bizonyos (állatira helyzetfüggő) határértéket, lehet, hogy épp azért nem lesz villám ,mert van magas tereppont, ami a csúcsfeszültség révén el tudja szivárogtatni a fölös töltést. A villámhárító is elsődlegesen erre van, csak másodlagosan arra, hogy ha csap, azt is elvigye.
Lehet, de a gránit pl. nem egy jó vezető, az nem mentett volna meg.
A leföldelt rézszobor, az jó. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!