Miért épp a hajunk maradt meg rendes szőrzetnek?
Nem csak az maradt meg.
Az emberek többségének az egész testén van szőre, csak rövidebb, mint az őseinknek.
De, hogy csak a feltűnőbb helyeket említsem, a nemi szervek körül mindenkinek van szőre, max. sokan leborotválják.
A legtöbb népnél a férfiaknak van arcszőrzetük, max. leborotválják.
Amúgy, feltételezem a testszőrzet azért ritkult meg, mert eredetileg trópusi klímán fejlődtünk ki, tehát amikor Európába vándoroltunk, így is úgy is kellett ruha, ami már szükségtelenné tette a testszőrzetet, tehát nem volt hátrányos, amikor eltűnt.
Ha viszont a fejeden hordasz valamit, az zavaró lehet vadászat, illetve a fenyegető veszély figyelése közben, ezért azt nem védték annyira, tehát hőtani és mechanikai védelemnek szükség volt a szőrzetre.
olyan nincs, hogy így is, úgy is kell ruha, ezért eltűnt. az evolúció nem így működik.
több elmélet is van rá, a wikipédia jó forrásokkal rendelkezik.
Persze, leegyszerűsítettem, de a lényeg szerintem akkor is ez.
A vándorlás gyorsabb volt, mint az evolúciós változás, ezért az eltérő klímára kerülve az embereknek még a szőrzetük ellenére is kellett ruha.
A ruha pedig önmagában is védett, tehát a szőr már nem kellett.
Nem ezért tűnt el, ez igaz. Ma más gyakorlatilag a kis lábujjunkra sincs szükségünk, meg a farcsigolyákra sem, oszt mégsem tűntek el teljesen.
Viszont ha adódik egy olyan mutáció, hogy valakinek nem nő meg annyira a szőre, az nem hátrányos, mert a ruha amúgy is véd, tehát meg van az esélye, hogy fennmarad.
Nem egyenes következménye a ruhaviselésnek a szőr eltűnése, ez tény. Nagy mértékben a véletlen műve is.
De ha nem kezdtünk volna el ruhát viselni, akkor nem is tűnt volna el. (Vagy legalábbis jóval kisebb esély lett volna rá.)
Persze ez csak az én elméletem.
Ha tudsz jobbat, hallgatlak.
Nem nő meg majdnem bármilyen hosszúra.
Amúgy meg, ez megint csak az én tippem, amiatt mert mi nem rohangálunk annyira ide-oda, hogy könnyebben lekopjon.
De az emberek 90%-ának, ha nem vigyáz rá nagyon és nem növeszti célirányosan, akkor mire a fenekéig leér a haja, addigra egy roncs lesz az egész és csomókban fog hullani.
Az állatoknál is kb. ez van. Csak gondolom az a hossz, amin túl már "nem egészséges" fajonként eltér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!