A telítetlen szírsavak hány °C-on alakulnak át transz-szírsavakká?
Figyelt kérdés
2014. máj. 20. 21:42
1/5 anonim válasza:
szírsav = zsírsav
Szerintem sehányon sem. A cisz-transz átalakuláshoz a kettős kötés egyik kötésének felhasadása, majd átfordult helyzetben újrakötése kell. Katalizátor nélkül szerintem ez olyan magas hőfokon következik be, hogy akkor már párhuzamos folyamatként bomlik is. ("odakozmál" konyhanyelven közelítve a jelenséget)
A transz zsírsavak hidrogénezés (vegyipari folyamat) közben keletkeznek, de ha ügyesen vezetik a reakciót, 1% alatt.
2/5 A kérdező kommentje:
Akkor hogyan keleteznek, ha pl olajban sütöm ki pl a krumplit?
2014. jún. 15. 21:27
3/5 anonim válasza:
Ki állítja, hogy keletkeznek?
A mekis krumpliban azért volt sok transz-zsírsav, mert eleve abban sütötték. (Kevésbé avasodik ugyanis, azaz tovább lehet használni az ilyen olajat.)
4/5 A kérdező kommentje:
Aor meg mégis miért egészségtelen ha pl a halat oliva olajban sütöm ki?
2014. jún. 16. 09:55
5/5 anonim válasza:
Nem az, megfelelő hőfokon sütve:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!