Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért a gravitáció a leggyengé...

Miért a gravitáció a leggyengébb erő?

Figyelt kérdés
Én úgy tudom h ez a leggyengébb erő, ha nem ez javítsatok ki. Ha ez akkor miért ez? alátámasztott bizonyíték kellene :) esetleg egy cikk ami erről szól, előre is köszönöm :)

#gravitáció #gravitáció a leggyengébb erő
2014. ápr. 29. 10:32
 1/7 A kérdező kommentje:
és mi a legerősebb erő? :)
2014. ápr. 29. 10:44
 2/7 anonim ***** válasza:
85%

Mert különböző erők irányítják az univerzumunkat. Ezek nem egyformán erősek, így valamelyiknek feltétlenül a leggyengébbnek kell lennie. A mi univerzumunkban a gravitációs erő kapta ezt a szerepet.

Ha a magerő lenne a leggyengébb, akkor azt kérdeznéd, hogy miért pont a magerő a leggyengébb :) Valamelyiknek muszáj a leggyengébbnek lennie.

Elképzelhető, hogy vannak olyan univerzumok is, amelyekben nem a gravitáció a leggyengébb. De mi nem ilyenben élünk; amiben mi élünk, abban a gravitáció a leggyengébb. A másik az, hogy az olyan univerzum, amelyben nem a gravitáció a leggyengébb, elképzelhető hogy nem "él" annyi ideig, hogy élet, majd értelmes élet fejlődhessen ki benne, hanem annál jóval rövidebb idő alatt összeomlik. Így értelmes megfigyelő sem jön létre benne hogy feltehesse a kérdést: "miért nem a gravitáció a leggyengébb az univerzumunkban?".

Ettől függetlenül nincs kizárva, hogy létezhet olyan világegyetem, amelyben nem a gravitáció a leggyengébb, és létezhet annyi ideig, hogy értelmes megfigyelő jöjjön létre benne, ezt nem tudom. Ennek kiderítése iszonyú számításigényes művelet lenne még akkor is, ha csak az általunk ismert 4 erőfajtával játszadozunk. Azonban nem zárható ki, hogy létezik egy vagy több, eddig még felfedezetlen erőfajta is. Tudományos körökben már felvetődött, hogy az univerzumunk tágulásának növekvő üteméért felelős, sötét energiának nevezett jelenség talán egy ötödik erőfajta lehet, de ezt még nem sikerült beazonosítani. Ha így van, akár még az is kiderülhet, hogy mégsem a gravitáció a leggyengébb erőfajta.

2014. ápr. 29. 10:48
 3/7 A kérdező kommentje:
Én a sötét energiában nem hiszek, mióta az "elsődleges mező" című videósorozatot néztem meg nem rég.
2014. ápr. 29. 10:56
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Hinni vagy nem hinni, ez itt a kérdés :)

Az egy dolog, hogy az ember mit hisz el és mit nem. Nem ismerem az általad említett műsort, lehet hogy valami teljesen mást értettek a sötét energia kifejezés alatt, mint amire a kozmológusok/csillagászok használják.

Univerzumunk tágul. Ez tény. Ráadásul egyre gyorsuló ütemben teszi ezt. Ez is tény. Ha csak az Ősrobbanás kezdeti energiája tolná egyre széjjelebb az anyagot (galaxisokat), akkor ennek a tágulási ütemnek nem gyorsulnia, hanem egyre lassulnia kellene. Ezen anomália előtt értetlenül állnak a kozmológusok, hogy miért is mutat gyorsuló tendenciát a világegyetem tágulása. Valamilyen erőnek kell lennie, amely ezt a tágulási ütemet egyre növeli, amely folyamatosan hat az anyagra, de egyelőre halványlila gőzük sincs, hogy mi lehet ez az erő. Épp ezért adták neki a sötét energia nevet, utalva ezzel arra, hogy teljességgel ismeretlen még, hogy minek a hatására növekszik a tágulás mértéke.

A sötét energia elnevezés ennyit takar, se többet se kevesebbet a kozmológiában. Lehet benne hinni vagy nem hinni, ettől függetlenül a létezése tény marad, még ha jelenleg nem is tudjuk, hogy mi a túró lehet az a sötét energia valójában. Egy makacs, láthatatlan, érzékelhetetlen, kimutathatatlan tény egyelőre. De tény.

2014. ápr. 29. 12:01
 5/7 Son válasza:
Én még nem hallottam, de ha így van, akkor a gravitáció egyben a legnagyobb erő is.
2014. ápr. 29. 21:20
 6/7 anonim ***** válasza:

a leggyengébb erő, az kissé bulváros, a leggyengébb kölcsönhatást szokták inkább használni.

4 alapvető kölcsönhatás van jelenlegi ismereteink szerint

a. erős kölcsönhatás: ezt tartja össze az atommagot amit a protonok közötti taszítóerőnek szét kellene robbantania

b. gyenge kölcsönhatás: ez egy viszonylag ritkán előkerülő dolog, pár atomi szintű folyamatot magyaráz

c. elektromágnesesség: gondolom nem kell részletezni

d. gravitáció

mind a négynek vannak elemi szereplői. pl. az elektromágnesességnél az elemi töltés, a gravitációnál az elemi tömege stb.

ha megnézzük, hogy az elemi részvevők között elemi távolságon melyik kölcsönhatás mekkora erőt hoz létre, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy a gravitáció nagyon gyenge. nem egyszerűen csak gyenge, hanem nagyságrendekkel gyengébb, mint a többiek.

ez persze önmagában még nem lenne baj, csak éppen az a tapasztalat, hogy minden más igaz, hogy alapvetően ugyanúgy épül fel, baromi hasonló elvek alapján, nagyon hasonló eredményt mutat fel.

a gravitáció meg kilóg a sorból.

nem elhamarkodott az a feltételezés, hogy valójában ez sem lóg ki a sorból, csak még van valami, amit nem tudunk.

az, hogy miért, nagyon jó kérdés. többek között ez az, amivel az LHC foglalkozik.

2014. ápr. 30. 10:00
 7/7 anonim ***** válasza:

Itt egy elég jó összefoglaló a 4 alapvető kölcsönhatásról:

[link]

Angolul természetesen bővebb, kattints át, ha gondolod. Az ottani táblázatban a relatív erősségek is szerepelnek.

A kérdés megválaszolása, hogy miért a gravitációs erő a leggyengébb, vagy általánosabban, hogy miért olyanok a természet törvényei amilyenek, szerintem kívül esik a fizika tárgykörén.

2014. ápr. 30. 10:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!