Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Melyik lobbi akadályozza meg...

Melyik lobbi akadályozza meg az emberi faj genetikus nemesítését?

Figyelt kérdés
Vannak törvények, amelyek tiltják ezeket, megnehezítik, nem ismerem pontosan. Mi az a csoportosulás, lobbi, erő amelyik emögött áll?

2014. ápr. 20. 13:29
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Lényegében egy modern genetikai kasztrendszert építhetne belőle az emberiség, sőt az emberi hatalomvágyat és kegyetlenséget valamint önelégültséget ismerve simán ez a legvalószínűbb forgatókönyv, főleg hogy a módosítás nem csak egyirányú lehet és nem időhöz kötött.

A szelekció mikéntje is számos konfliktusra adhat okot, de már az alaphelyzet is problémás nemdebár.

Vannak a feltuningolt emberek, vannak a hellyel közzel átlagos emberek, meg persze vannak a genetikailag megnyomorítottak akik egy adott speciális feladat ellátásán kívül semmire nem alkalmasak. Meg persze ott vannak a kérdéses szempontok, hogy a génjavítás minek is a függvénye. Akik elkülönülnek, de mégis hatnak egymásra méghozzá elég egyoldalúan. A korábbi példákból okulva a szuperemberek nem éppen kooperálni szándékoznának a többi emberrel. Persze ez csak akkor probléma, ha az objektív értéknek tekintjük a jólétet a szabadságot és a boldogságot. Ha nem, akkor a genetikai korcsok által élhető élet is nevezhető boldognak és szabadnak hisz nem ütköznek korlátokba. Ha viszont korlátokba ütköznek még így is akkor meg komoly konfliktusok keletkezhetnek, sőt keletkeznek majd, aminek köszönhetően sok emberélet megy feleslegesen veszendőbe, mint a legtöbb polgárháború során.

Az ember géntérképének jelentős átalakítása hatalmas társadalmi problémákat jelentene, amit a mostan emberiség képtelen lenne orvosolni és belátható időn belül nem fog ez változni.

2014. ápr. 20. 16:59
 12/18 anonim ***** válasza:

Nemtudod a szavak jelentését.

Az hogy egy fajt mikrosebészeti úton megváltoztatod a genomját,nem evolúció.

Evolúciónak azt nevezzük amikor egy fajon belül elszigetelt populációban valamilyen szelekciós tényező hatására megnő,és komulatív (felhalmozódó) módon elterjed egy vagy tobb allélja egy génnek/géneknek.Illetve minden komulatív mutáció evolúciónak számít legyen az egy hatalmas kromoszóma mutáció (pl.:Inverzió) vagy egy aprócska,de öröklődő pontmutáció.

Az hogy én mesterségesen hogyan nyúlok bele egy állat genomjába,az nem evolúció.

És más kijelentéseiddel is baj van:"Már így is nagy a szórása az emberiségnek értelmi képesség tekintetében."

Az hogy az emberek nem egyenlően okosak,nem genotípus,hanem fenotípus kérdései.Tudod vannak epigenetikus tényezők (mint a méhen belüli fejlődéskor érő ingerek,a korai években elszenvedett hatások) amik befolyásolják az ember agyi képességeit.Mindenkiből lehetne matematikus,csak hát a sors/világ ezt nem mindig hagyja.

Túl közel állnak ezek a kijelentéseid egy bizonyos kefebajszú német úriember kijelentéseihez.

"Miért ne lehetne nagyobb?"

Azért a,miket leírtam?

"Sőt, a hangyák is elvannak a maguk világában, a fejlettebb ember meg a magáéban, ráadásul ugyanazon a bolygón. "

Lehet,de mivel tisztában vagy azzal hogy a hangya az hangya,a szomszédod meg ember,ezért nem fogsz tőle tartani.De amint ismeretlennel találkozol,attól természetes módon félsz,ráadásul ha első meglátásra erősebb is nálad,akkor gyűlöletet is kelthet benned.Ha meg veszélyezteti a társadalmi helyedet,életszínvonaladat,vagy jogtalan előnye van,.akkor még inkább.

"Ez is csak egy lépcsője lenne az evolúciónak, nem kell tőle félni."

Ismét mondom,ez nem evolúció.Másodszor pedig:Az evolúció csak a legszükségesebb tulajdonságokat keresi,a minél hatékonyabb fennmaradáshoz.Az hogy mi mesterségesen mit látunk fontosnak,az evolúciós szempontból nem biztos hogy megérné.Gondolom GM alatt az ember agyi képességeinek növelését értenéd.Evolúciós szempontból nem biztos hogy megérné.Az agy már így is a vérkeringésben szállított oxigén 1/5-ét elhasználja,miközben a testnek nagyon kis része.Ezen kívül rengeteg energiára van szüksége.Nem akármiért nem fejlődött tovább.

"Ha vallásos lennék azért is támogatnám, hogy legalább derüljön ki, létezik-e az evolúció, mert ha a Biblia igaz, akkor nem lehet az emberi fajt nemesíteni. Az állatvédők is megnyugodhatnak, attól, hogy egy faj erősebb, okosabb, mint a másik nem feltétlenül pusztítja ki a gyengébbet, butábbat, sőt akár segítheti is"

A Bibliát szerintem hagyjuk ki ebből mert úgy értelmezhetjük ahogy akarjuk.

2014. ápr. 20. 17:18
 13/18 A kérdező kommentje:
Az is evolúció, amikor én okosabban kapálom a földemet, mint a szomszéd, nekem több terményem lesz, amiből több saját gyereket tudok etetni. Tehát okosabb vagyok. A gén direkt módosítása is úgy lehetséges, hogy okos vagyok és értek hozzá. Attól még, hogy ez nem egy közvetített módon történő módosítás, hanem közvetlen minden sallang nélküli, még ez evolúció, sőt ez az evolúció eddigi eredményeinek felhasználásával történő felgyorsuló evolúció. Nem kell nagyobb agy, elég ha okosabb. Einstein agya kisebb volt, mint az átlag.
2014. ápr. 20. 17:54
 14/18 anonim ***** válasza:

Möbiusz, most pár dologban nem értünk egyet.

"Az hogy egy fajt mikrosebészeti úton megváltoztatod a genomját,nem evolúció."

Miért nem? Mi a különbség aközött, hogy egy bizonyos szintű változást a szervezet hosszú idő alatt ér el, vagy pedig egy lépcsőben azonnal megoldja az orvostudomány? Első esetben születnie kell sok-sok példánynak, mindben apró változásokkal, mire kialakul az adott (remélt) szintű változás, utóbbi esetben génsebészettel azonnal a kívánt változást eszközölik a szervezetben. A végeredmény ugyanaz, csak utóbbi esetben nincs szükség kivárni azt a sok-sok évet, mire a véletlenszerű kombinációkból kialakul az a forma, amit szeretnénk.

Azt mondod, az evolúció alapja a természetes szelekció. Így is van, de a klasszikus természetes szelekció már régóta nem működik az emberi társadalomban. Nem halnak meg a vakok, a süketek, a bénák, a hiányosan születők (fél lábbal, fél kézzel, stb.), akik a civilizált társadalom létrejötte előtt bizony még az előtt valamely ragadozó prédájává váltak volna, mielőtt tovább örökíthették volna a (hibás) génjeiket.

Ha szigorúan tartjuk magunkat a klasszikus evolúcióhoz, akkor bizony az emberi evolúció megrekedt azon a szinten, ahol először volt képes a társadalom annyit termelni, hogy el tudja tartani azokat is, akik egyébként nagyon hamar otthagyták volna a fogukat a vadonban. Sőt, gyakorlatilag egy evolúciós hanyatlás is bekövetkezett az évezredek folyamán, hiszen mely embereket küldték háborúba a császárok, királyok egymást legyilkolni? Azokat, akik jobb fizikai erőnléttel, jobb mentális képességekkel rendelkeztek. Ezek kiválogatódtak, és a nyomorékok, bénák, gyengék és értelmi fogyik maradtak otthon, hogy magvaikat elhintsék az utókor fenntartása érdekében.

"Evolúciós szempontból nem biztos hogy megérné.Az agy már így is a vérkeringésben szállított oxigén 1/5-ét elhasználja,miközben a testnek nagyon kis része.Ezen kívül rengeteg energiára van szüksége.Nem akármiért nem fejlődött tovább. "

Honnan veszed, hogy nem fejlődött tovább? Miből gondolod, hogy jelenleg nem fejlődik az agyunk? Hiszen minden újabb generációval kisebb-nagyobb változások jönnek létre az agyunkat illetően. Ezek nagy része ugyan nem látszik, de néha születnek olyan kivételes képességű egyedek, mint Newton, Riemann, Einstein, Gauss, Bolyaiék, és a többi. Az én agyam képtelen lenne olyan szintű matematikai absztrakcióra, mint amire Riemanné vagy Gaussé volt képes, ebben egészen biztos vagyok. Ennek oka pedig szerintem nem kizárólag a környezeti hatásoknak, neveltetésnek köszönhető, hanem valamilyen részben genetikai adottságoknak is. Ha pedig így van, akkor ez már egyértelműen genetikai változás, azaz evolúció következménye.

2014. ápr. 21. 09:20
 15/18 anonim ***** válasza:

Valóban nevezhető evolúciónak ez a génsebészeti eljárás is,ha csak a végeredményre összpontosítunk.

De úgy nekem nem érződik igazi evolúciónak (tudom,ez eléggé szubjektív)

Mintha egy folyó több ezer-tízezer éves eruziós munkáját vetnénk össze egy több tonnányi TNT felrobbantásával vájt hasadékkal.A végeredmény ugyanaz,egy jó nagy lerombolt képződmény lett a hegy /hegyoldal helyén,de hát mégse nevezhetjük a TNT-s robbantást erúziós munkának.Pedig a végeredmény azonos.

"Azt mondod, az evolúció alapja a természetes szelekció. Így is van, de a klasszikus természetes szelekció már régóta nem működik az emberi társadalomban. Nem halnak meg a vakok, a süketek, a bénák, a hiányosan születők (fél lábbal, fél kézzel, stb.), akik a civilizált társadalom létrejötte előtt bizony még az előtt valamely ragadozó prédájává váltak volna, mielőtt tovább örökíthették volna a (hibás) génjeiket.

Ha szigorúan tartjuk magunkat a klasszikus evolúcióhoz, akkor bizony az emberi evolúció megrekedt azon a szinten, ahol először volt képes a társadalom annyit termelni, hogy el tudja tartani azokat is, akik egyébként nagyon hamar otthagyták volna a fogukat a vadonban. Sőt, gyakorlatilag egy evolúciós hanyatlás is bekövetkezett az évezredek folyamán, hiszen mely embereket küldték háborúba a császárok, királyok egymást legyilkolni? Azokat, akik jobb fizikai erőnléttel, jobb mentális képességekkel rendelkeztek. Ezek kiválogatódtak, és a nyomorékok, bénák, gyengék és értelmi fogyik maradtak otthon, hogy magvaikat elhintsék az utókor fenntartása érdekében. "

Igen,én ezt először Attenboroughtól hallottam,és teljesen egyetértek vele.

Illetve a további soraiddal is egyetértek miszerint az a pont látható az emberi evolúcióban megdermedve,ami óta képesek vagyunk a szelektív nyomásokat kiküszöbölni,mezőgazdasági,és orvosi úton.

"Honnan veszed, hogy nem fejlődött tovább? Miből gondolod, hogy jelenleg nem fejlődik az agyunk? Hiszen minden újabb generációval kisebb-nagyobb változások jönnek létre az agyunkat illetően. Ezek nagy része ugyan nem látszik, de néha születnek olyan kivételes képességű egyedek, mint Newton, Riemann, Einstein, Gauss, Bolyaiék, és a többi. Az én agyam képtelen lenne olyan szintű matematikai absztrakcióra, mint amire Riemanné vagy Gaussé volt képes, ebben egészen biztos vagyok. Ennek oka pedig szerintem nem kizárólag a környezeti hatásoknak, neveltetésnek köszönhető, hanem valamilyen részben genetikai adottságoknak is. Ha pedig így van, akkor ez már egyértelműen genetikai változás, azaz evolúció következménye."

Tételezzük fel egy hipotetikus "jó matek gén" létét.Ez a gén néha előfordul valami féle pontmutációként az emberekben,ilyenkor zseni születik.

Hogy tudna ez a gén elterjedni?

Hát úgy ha ez evolúciós előnyt jelentene,tehát több utód.

Én nem látom azt hogy a "jó matek gén" bármiféle különösebb előnnyel is járna.

Einsteinnek ha jól tudom két törvényes és egy kérdőjeles sorsú gyermeke volt.Ez nem kirívóan sok.

Dzsingisz kán ezzel szemben nem volt nagy tudós,de ha jól tudom minden 200. ember valamilyen ágon rokona a nagy vezérnek.

Tehát kétlem hogy a valóban genetikailag jó adottság hatására zseni emberek előnyt élveznének.

Ha jobban belegondolok,előbb utóbb valóban genetikai hanyatlás,és betegségekkel szembeni ellenállóság csökkenés fog fellépni.

(Meg van az új csajozó duma:"Szeretnéd fenntartani velem az egészséges emberi genomot?"XD)

2014. ápr. 21. 09:55
 16/18 anonim ***** válasza:
Az,hogy még nem értünk hozzá és előfordulhat,hogy torzszülött jönne létre.
2014. nov. 27. 01:08
 17/18 anonim ***** válasza:
Aztarohadt, ez de sötét :DDDDDDDDDD
2017. szept. 5. 09:31
 18/18 anonim ***** válasza:

Tudod mennyi adat van egy DNS szálon?

Tudod pontosan, hogy mi mit befolyásol?

Ismered azt a mechanizmust melynek során a programból

tulajdonság lesz?

Vállalnád a felelősséget egy félresikerült nemesítésért?

Lofszt nem tudsz te az egészről. Nálam is sötétebb vagy. :)

2017. szept. 25. 22:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!