Egy fizikai kisérletet kellene készítenem, van e valami ötletetek? (többi lent)
Csinálj egy egyszerű spektroszkópot. Egy WC papír guriga egyik végét leragasztod szigszalaggal, hogy egy nagyon vékony (olyan régi borotvapenge a legjobb aminek a közepén van egy kis rés) rés legyen rajta, a másik felére pedig ragasztasz egy régi cd-ből kivágott darabot amiről lekapirgálod a rányomott alumíniumot, hogy átlátszó legyen, ezt úgy szigszalagozod oda, hogy egy téglalapon belelássál. A téglalap felől kell belenézni és a vékony réses oldalát fordítsd valami fényforrás felé.
A cd műanyaglemezében található kis rácsok miatt a lemezed egy optikai rácsént fog működni, és mivel minden színű fénynek más-más hullámhossza van és más-más szögben törik ha áthatol egy olyan kis résen, ha a nap felé nézel vele akkor a teljes színképet fogodlátni. Ha másfajta fényt nézel vele akkor a színkép módosul majd, de ezt te nem nagyon veszed észre szabad szemmel.
[link] Így vizuálisabban talán kicsit jobban el lehet képzelni. A téglalap alakú helyre megy az átlátszó cd műanyag, a feketék szigszalagozott részek, az okker pedig a wcpapyr guriga.
[link] Ha valami hasonlót látsz amikor belenézel akkor jól csináltad.
Hát gondolkodtam a dolgon, és szerintem hatásosabb lenne kilőni, mint elfújni.
Találtam egy videót, házilag készíthető légpuskáról.Kisebb változtatásokkal szerintem ki tudná lőni a gyertyádat is:
https://www.youtube.com/watch?v=LsLQNnQ0y8Y
Még írok, ha eszembe jutott valami.
Még arra gondoltam(bár ez már szerintem más kategória), hogy készíthetnél egy egyszerű szelep nélküli pulzáló sugárhajtóművet:
Más nem igazán jut eszembe, de inkább a légpuskát javaslom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!