Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy fizikai kisérletet kellene...

Egy fizikai kisérletet kellene készítenem, van e valami ötletetek? (többi lent)

Figyelt kérdés
Az lenne a feladat hogy egy gyertyát kéne elfújni minél messzebről. Ez egy verseny, szóval a lehető legmesszebbi kéne. Eddig olyan ötleteim vannak hogy egy doboz, amo az elején lukas, a hátán meg hártya van, és rácsapunk ki lő (gondolom ezt ismeritek). Esetleg tudtok segíten, hogy hogy lehetne még jobb?

2014. ápr. 17. 16:17
 1/9 anonim ***** válasza:
Mik a konkrét szabályok?Valami megkötés biztosan van.És a gyertyát csak fújni lehet, hajítani, kilőni, stb nem?
2014. ápr. 17. 16:51
 2/9 A kérdező kommentje:
Hat az a lényeg hogy valahogy a levegő segítségevel kell, de lehet lőni is :D
2014. ápr. 17. 20:04
 3/9 anonim ***** válasza:

Csinálj egy egyszerű spektroszkópot. Egy WC papír guriga egyik végét leragasztod szigszalaggal, hogy egy nagyon vékony (olyan régi borotvapenge a legjobb aminek a közepén van egy kis rés) rés legyen rajta, a másik felére pedig ragasztasz egy régi cd-ből kivágott darabot amiről lekapirgálod a rányomott alumíniumot, hogy átlátszó legyen, ezt úgy szigszalagozod oda, hogy egy téglalapon belelássál. A téglalap felől kell belenézni és a vékony réses oldalát fordítsd valami fényforrás felé.

A cd műanyaglemezében található kis rácsok miatt a lemezed egy optikai rácsént fog működni, és mivel minden színű fénynek más-más hullámhossza van és más-más szögben törik ha áthatol egy olyan kis résen, ha a nap felé nézel vele akkor a teljes színképet fogodlátni. Ha másfajta fényt nézel vele akkor a színkép módosul majd, de ezt te nem nagyon veszed észre szabad szemmel.

[link] Így vizuálisabban talán kicsit jobban el lehet képzelni. A téglalap alakú helyre megy az átlátszó cd műanyag, a feketék szigszalagozott részek, az okker pedig a wcpapyr guriga.

[link] Ha valami hasonlót látsz amikor belenézel akkor jól csináltad.

2014. ápr. 19. 02:43
 4/9 anonim ***** válasza:
Na jó, de ez hogyan fogja elfújni a gyertyát? :D
2014. ápr. 19. 10:09
 5/9 anonim ***** válasza:

Hát gondolkodtam a dolgon, és szerintem hatásosabb lenne kilőni, mint elfújni.

Találtam egy videót, házilag készíthető légpuskáról.Kisebb változtatásokkal szerintem ki tudná lőni a gyertyádat is:

https://www.youtube.com/watch?v=LsLQNnQ0y8Y

Még írok, ha eszembe jutott valami.

2014. ápr. 19. 10:41
 6/9 anonim ***** válasza:
4/5 csak a cymet olvastam :D:D Ahhoz nincsen semmi ötletem.
2014. ápr. 19. 11:24
 7/9 anonim ***** válasza:
címet*
2014. ápr. 19. 11:25
 8/9 A kérdező kommentje:
köszönöm a segítséget! ha bármi ötletek van még, írjatok nyugodtam! köszönöm!!
2014. ápr. 19. 13:45
 9/9 anonim ***** válasza:

Még arra gondoltam(bár ez már szerintem más kategória), hogy készíthetnél egy egyszerű szelep nélküli pulzáló sugárhajtóművet:

[link]

Más nem igazán jut eszembe, de inkább a légpuskát javaslom.

2014. ápr. 19. 16:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!