Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért "robban fel" a forró...

Miért "robban fel" a forró italt tartalmazó műanyag shaker?

Figyelt kérdés
Teát csináltam shaker-be tettem, felfordítottam és bumm. Mi ennek az oka? Ha meleg teát töltök sima fél literes palackba akkor az azért nem gyakran lövell ki. Tudományosan mi ennek az oka? 14/f

2014. ápr. 13. 23:58
 1/2 anonim ***** válasza:
Ha egy zárt helyre forró folyadékot teszel, akkor az a bent lévő nyomást megnöveli. Nem tudom pontosan milyen egy shaker, de úgy néz ki hogy eléggé megnőtt bent a nyomás ahhoz, hogy lerobbantsa a tetejét. A sima fél literes műanyag palackok hatalmas nyomást is el tudnak viselni, és a csavaros kupak is nagyon jól van rögzítve, ezért sokkal nehezebb felrobbantani.
2014. ápr. 14. 09:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:

veszélytelenebb módon is ki tudod próbálni.


kell egy 1,5 lit. pet palack. engedj az aljára kb. 3 ujjnyi forró vizet. nyomorgasd meg a palackot és csavard rá a tetejét. aztán rázd meg.

a forró víztől felmelegszik a palackban a levegő, ami így kitágul(na) és szép feszesre fújja a palackot.

2014. ápr. 14. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!