Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az a Cisz-Retinál?

Mi az a Cisz-Retinál?

Figyelt kérdés

Pontosabban: Feladata, felépítése, helye (a szemen belül)

Köszi! :)

2014. ápr. 11. 11:40
 1/1 anonim válasza:
Hm én még gimis vagyok, nem tudom milyen részletes válaszra van szükséged. Annyit tudok, hogy a pálcikákban ugye a rodopszin a fénytörésért felelős anyag (konkrétan az opszin, konj.kettőskötésrendszerrel), ez egy összetett fehérje. A nemfehérjerésze a cisz-retinal. Olyan érzékeny, hogy egy darab foton energiája elegendő ahhoz, hogy transz-retinallá alakuljon és ennek köszönhetően megváltozik az opszin szerkezete is ami közvetetten aktivál egy enzimet, ami rohadt sok ciklikus gluta..izét (bocsi elfelejtettem a nevét de ez egy olyan anyag ami sötétben alapvetően nagy konc.ban van jelen, kinyitja a Na-csatornákat. Ha fény éri, becsukja őket. tök menő, mikor sötét van nincs inger, mivel nyitva vannak a csatornák:) elhidrolizál, mire bezáródnak a csatornák, feszültségkülönbség, és kialakul az akciós potenciál. (vagyis így tanultuk de lehet hogy nem pontos vagy valami, mondjuk úgy hogy a szerkezetváltozás miatt történik egy sor biokémia és végül ingerület terem.) Szóval mondhatjuk hogy a cisz-retinal váltja ki az ingerületkeletkezést. De a felépítését nem ismerem.
2014. ápr. 22. 13:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!