Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Lehetséges, hogy mindenki...

Lehetséges, hogy mindenki különböző szineket lát, viszont azonos fogalmat csatolunk hozzá, ezért nem tudunk erről?

Figyelt kérdés
Pl. tegyük fel, hogy van egy ikerpár, akik most tanultak meg beszélni és még nem tudják, mi az a kék. Az anyukájuk felmutat az égre és azt mondja: Nézzétek, milyen szép kék! Az egyik testvér az én-zöldemet látja, a másik az én-sárgámat, és hozzácsatolják a kék fogalmat. Így ha meglátnak pl. egy kék virágot, az előbbi sárgának látja a szemével, de úgy ismeri azt a színt, hogy kék. Én kéknek látom, kéknek hívom, így egyikőnk se jön rá, hogy valójában más szineket látunk, mert a nyelvünk nem eléggé fejlett a színek leírásához. Van egy elméletem, amivel bizonyítani lehetne az igazságot, de lehet, hogy badarság.
2014. márc. 25. 13:02
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Mindketten azt látjuk, hogy forognak a körök. Az eredeti színük kék és zöld, és ez fontos.

Photoshopban átszerkesztem találomra sárgára és lilára és még sok más kombinációra. Ha nem forog, akkor az azt jelenti, hogy mindenki ugyanazt a színeket látja, hiszen, ahhoz, hogy forogjon zöldnek és kéknek kell lennie és mi mindketten azt láttuk, hogy mozog.

2014. márc. 25. 14:24
 12/16 anonim ***** válasza:

Igen, biztos, hogy valamennyire másként látjuk a színeket, de inkább csak árnyalatokban, intenzitásban lehet eltérés. Állítólag a két nem között is van különbség e tekintetben.

Sokat gondolkoztam régebben ugyanezen, de arra jutottam, hogy az optikai sajátosságok miatt, amiket te is említettél, nem valószínű, hogy homlokegyenest más színt látunk, mint a másik ember.

2014. márc. 25. 14:25
 13/16 Wadmalac ***** válasza:

"ahhoz, hogy forogjon zöldnek és kéknek kell lennie"

Igen, ez fizikai színként igaz. Valószínűleg a két közeli hullámhossz a lényege, ez valódi fizikai ok.

De vajon agyi értékelésként is igaz? Ott is valami, két egymáshoz közeli dolog lehet, ami neked nem lenne kék/zöld, de neki az.

Ugyanaz az átviteli/kódolási/dekódolási probléma, tehát akármilyen eredményt kapsz, nem fog bizonyítékot adni semmire. Mármint ebben a kérdésben. Színlátást befolyásoló szemhiba esetleg lebukhat vele.

2014. márc. 25. 14:39
 14/16 anonim válasza:

Erről eszembe jutott egy poszt: [link]

Az, hogy a színeket látjuk különbözőképpen vagy a színárnyalatokat látjuk különbözőképpen két külön dolog és különböző dolgokra utal.

Ha valaki olyan durva színpárokat kever, mint a piros és a zöld például, akkor azt daltonizmusnak nevezik és elég egyértelműen diagnosztizálható.

Amennyiben viszont olyan színárnyalatnyi különbségek elhanyagolásáról beszélünk, mint például a smaragdzöld, fűzöld és erdőzöld közt van, akkor ez már sokkal gyakoribb jelenség és nem bír nagy jelentőséggel a világunkban ( mint ahogyan a daltonizmus esetében említett színpárok teszik ), ezért ha fel is figyel rájuk bárki is akár saját maga esetében, akár mások esetében, azt nem teszik ki orvosi kivizsgálásnak vagy bármilyen egyéb eljárásnak, mert nem számít jelentőségteljes tényezőnek adott személy látására nézve.

2014. márc. 25. 15:28
 15/16 anonim ***** válasza:

A vita minden szempontból érdektelen. Egyfelől a természet nem hülye, hogy minden dologra eltérő érzékelésű objektumokat fejlesszen ki. Vagyis hogy szín, szag, forma, hang, stb. az egyes élőlények számára mind más és más objektív, tehát a dologhoz kapcsolódó adatokkal írható le. A természet mindent a legegyszerűbbre alkot.

De ez is érdektelen. Az ember az egyetlen, aki az észlelését megbeszélheti egy másik egyeddel (emberrel). A kommunikációban az egyértelműség alapvető. Ha tehát - elvileg - mostantól megegyezünk abban, hogy a dolgokat azonosan kódoljuk (az ég kék mindenki számára és kész), akkor minden eszmecsere, minden felfedezés, minden összefüggés mindenki számára (aki meg akarja ismerni) azonos kóddal bír, tehát mindenki ugyanazt érti alatta. Ettől a pillanattól kezdve lényegtelen, mi micsoda, ha az első észlelője leírta valahogy (beillesztette az addigi ismeretek közé) és ezt mindenki elfogadta. HA ugyanis egy másik ember ugyanazt másképp észleli, akkor annak másik kódot (nevet) ad, mert a korábbi már foglalt, és azt nem észlelheti, hogy a másik és az ő észlelése valójában azonos, ha különbözőnek deklarálták (és megfordítva).

Tehát akkor valójában miről is beszélünk?

2014. márc. 25. 15:33
 16/16 anonim ***** válasza:
Valójában itt rendre beletenyerelnek néha a modern elmefilozófia legérdekesebb kérdésébe, a kválékba. Az odáig tiszta sor, hogy van a fénynek egy hullámhossztartománya, ezt az agy értelmezi és mi színként érzékeljük. De ami itt előkerült az "én-sárga", meg hasonlók azok már a megtapasztalt élmény szubjektív érzetkarakterére vonatkoznak, ennek pedig tonnányi szakirodalma van. Ott van pl. a Mary szobája gondolatkísérlet, ahol a kérdés az, hogy van egy nő, Mary, aki minden fizikai ismeretet tud az összes színről a világon, tudja, hogy mikor melyik neuron tüzel, ha az adott színt érzékeli az ember, de Mary egy fekete-fehér szobában él csak. Kérdés, mi történne, ha kiengednék onnan és látna egy piros, teszem azt sportkocsit. Vajon ez adna új ismereteket neki? D. Dennett szerint nem, és ő nagyon jól rávilágít arra, hogy miért is értelmetlen ez az egész kérdés, érdemes elolvasni a Quining Qualia c. irományát.
2014. márc. 25. 16:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!