Mennyi az (x-1) ^-2 dx integráltja?
Figyelt kérdés
Segítséget szeretnék kérni a megoldás terén, egy kis levezetéssel, ha lehetne. Nem néz ki nehéz feladatnak, de egyszerűen nem tudom megoldani. Előre is köszönöm szépen. :)2014. márc. 20. 22:41
2/7 A kérdező kommentje:
szia, hogy kaptad ezt meg? mert akárhogy próbálkozok, nem tudok rájönni. :)
2014. márc. 20. 22:54
3/7 anonim 

válasza:

Vannak ilyen "nevezetes" integrálok, nos ez pont az! ha lederiválod akkor meglátod ;)
4/7 anonim 

válasza:

Elsőre olyan alakú függvény, amit nem lehet integrálni, mert csak az x^-2-re van szabály. Lehet helyettesíteni x+1=y és a formális deriváltakból is az jön ki, hogy nyugodtan helyettesíthetsz és utána alkalmazhatod a polinomok integrálására vonatkozó szabályt. Szakszerűen így nézz ki, gyakorlatilag meg megszokod, hogy a konstans semmin sem változtat, mert formális deriváláskor kihullik, szóval nyugodtan bánhatsz úgy vele, mint ha sima polinom lenne. Az integrációs konstans meg kell a végére, mert határozatlan integrálásról van szó, számszerűen az első leírta.
5/7 anonim 

válasza:

Most nézem, nem is jó az első, vagy csak én nem látom be.
int (x-1)^-2 dx= -1/(x-1) + C
Ez helyes megoldás.
6/7 anonim 

válasza:

első vagyok!
elnézést kérek felcseréltem a nevezőben az xet és az 1et!
7/7 A kérdező kommentje:
nagyon szépen köszönöm, sikerült megértenem :)
2014. márc. 20. 23:03
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!