Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy kell elvégezni a krakkolá...

Hogy kell elvégezni a krakkolást és a szubsztitúciót?

Figyelt kérdés

Most tanultok mindkettőt kémiából és nem igazán magyarázta el a tanár.

Van egy ilyen képltem: CnH2n+ 3n+1/2 O2 = n CO2 (n+1) + H2O

2009. dec. 15. 13:54
 1/7 A kérdező kommentje:

* Azt elfelejtettem hogy pl a bután égését hogy kell rendezni?

C4H10 + ?O2 -> ?CO2 + ?H2O

az a 3n+1/2-ből az "n" a szén-atomra vonatkozik? Hogy a C atomok kell megszorozni 3-mmal, hozzáadni 1-et és osztani kettővel, hogy kijöljön hány O2 kell?

Köszönöm a segítséget!

2009. dec. 15. 13:56
 2/7 anonim ***** válasza:

lehet hogy én vagyok a hülye(valószinű:D), de hol van itt a krakkolás? Mit szeretnél krakkolni? Mert ugye a krakkolás "törést" jelent, tehát mintha eltörnéd a szénláncot.

pl.

CH3-CH2-CH2-CH3 ---->krakkolás(pl a 2.és 3. C-atom között töröd el)---> CH3=CH3 és CH3=CH3

azt hiszem, így van. (ha tévedek, javítsatok ki, de én így emlékszem)

A szubsztitúció pedig csere, tehát egy Hidrogént valami más atomra cserélsz ki.

2009. dec. 15. 16:14
 3/7 A kérdező kommentje:
Őőő igen... azt nem írtam fel. pl. a Hexán krakkolása... nekünk a tanár vagy 3-4 félét kér széttördelni... és nem tudom mikor van első, másod és harmadrendű kötés a C atomok között.
2009. dec. 15. 18:32
 4/7 Silber ***** válasza:

A CnH(2n+2) az alkánok (paraffinok) általános képletét jelöli. A n egy poritív, egész számot jelent.

CH4

C2H6

C3H8

Usw usw...

Bután rendezése:

C4H10 + O2 -> 4CO2 + 5H2O

Középiskolában nem kérnek durva egyenleteket, elég annyit tudni, hogy ugyanannyi szén, hidrogén, oxigén lesz az egyik oldalon, mint a másikon (anyagmegmaradás törvénye).

A krakkolást nem tárgyalnám, a kései időre és terjedelmére hivatkozva.

Szubsztitúció: helyettesítést, behelyettesítést, cserét jelent. Lényege, hogy az adott molekulát alkotó atomot egy külső helyről származó részecskével KICSERÉLÜNK.

Pl.:

CH4 + Cl2 -> CH2CL2 + H2

Gyorsan nézzük át, mi is történt. Volt kezdetben egy molekulánk (CH4, metán).

H

|

H-C-H

|

H

Ennek két H-atomját kicseréltük Cl-ra:

Cl

|

H-C-H

|

Cl

S lám, kaptunk diklór-metánt (ezt az anyagot szerintem nem kell tudnotok, ez csak egy példa).

Ez a szubsztitúció lényege, remélem segítettem.

2009. dec. 15. 23:25
 5/7 Silber ***** válasza:
A szerkezeti képleteket ne nézd, elcsúsztak... Nem tolerálja a szóközöket a fórummotor, úgy néz ki. Képzeld azt, hogy a C-hez kapcsolódik minden.
2009. dec. 15. 23:27
 6/7 Silber ***** válasza:

És a bután reakcióját is elrontottam :D

Késő van...

2C4H10 + 13O2 -> 8CO2 + 10H2O

2009. dec. 15. 23:28
 7/7 A kérdező kommentje:
köszönöm ^^
2009. dec. 17. 17:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!