Hogy kell elvégezni a krakkolást és a szubsztitúciót?
Most tanultok mindkettőt kémiából és nem igazán magyarázta el a tanár.
Van egy ilyen képltem: CnH2n+ 3n+1/2 O2 = n CO2 (n+1) + H2O
* Azt elfelejtettem hogy pl a bután égését hogy kell rendezni?
C4H10 + ?O2 -> ?CO2 + ?H2O
az a 3n+1/2-ből az "n" a szén-atomra vonatkozik? Hogy a C atomok kell megszorozni 3-mmal, hozzáadni 1-et és osztani kettővel, hogy kijöljön hány O2 kell?
Köszönöm a segítséget!
lehet hogy én vagyok a hülye(valószinű:D), de hol van itt a krakkolás? Mit szeretnél krakkolni? Mert ugye a krakkolás "törést" jelent, tehát mintha eltörnéd a szénláncot.
pl.
CH3-CH2-CH2-CH3 ---->krakkolás(pl a 2.és 3. C-atom között töröd el)---> CH3=CH3 és CH3=CH3
azt hiszem, így van. (ha tévedek, javítsatok ki, de én így emlékszem)
A szubsztitúció pedig csere, tehát egy Hidrogént valami más atomra cserélsz ki.
A CnH(2n+2) az alkánok (paraffinok) általános képletét jelöli. A n egy poritív, egész számot jelent.
CH4
C2H6
C3H8
Usw usw...
Bután rendezése:
C4H10 + O2 -> 4CO2 + 5H2O
Középiskolában nem kérnek durva egyenleteket, elég annyit tudni, hogy ugyanannyi szén, hidrogén, oxigén lesz az egyik oldalon, mint a másikon (anyagmegmaradás törvénye).
A krakkolást nem tárgyalnám, a kései időre és terjedelmére hivatkozva.
Szubsztitúció: helyettesítést, behelyettesítést, cserét jelent. Lényege, hogy az adott molekulát alkotó atomot egy külső helyről származó részecskével KICSERÉLÜNK.
Pl.:
CH4 + Cl2 -> CH2CL2 + H2
Gyorsan nézzük át, mi is történt. Volt kezdetben egy molekulánk (CH4, metán).
H
|
H-C-H
|
H
Ennek két H-atomját kicseréltük Cl-ra:
Cl
|
H-C-H
|
Cl
S lám, kaptunk diklór-metánt (ezt az anyagot szerintem nem kell tudnotok, ez csak egy példa).
Ez a szubsztitúció lényege, remélem segítettem.
És a bután reakcióját is elrontottam :D
Késő van...
2C4H10 + 13O2 -> 8CO2 + 10H2O
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!