Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A hold távolodik a földtől?

A hold távolodik a földtől?

Figyelt kérdés
2014. márc. 13. 11:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
0%
Nem távolodik, beállt egy körforgásra és távolságra, persze nagyobb kisbolygók ha erre járnának lehet változna a helyzet. Ja és a Hold vonzása meg a tengerek súrlódási fékezési ereje miatt 22ezer évente veszítünk egy másodpercet a 24 órából, tehát amikor a Dinók éltek egy nap nem ilyen hosszú volt mint ma :-) (ezt Asimov írta aki tudós volt, nem az én okosságom)
2014. márc. 13. 11:50
 2/11 2xSü ***** válasza:
30%
Távolodik. Évente 3,8 cm -t. (Lásd: [link] )
2014. márc. 13. 11:56
 3/11 Tengor ***** válasza:
24%
Okés, hogy tudós, de "orosz származású amerikai író és biokémikus" Ez azért elég távol áll az űrkutatástól.
2014. márc. 13. 12:58
 4/11 anonim ***** válasza:
Tengor, engedj meg egy költői kérdést: van olyan dolog, amihez értesz, mégsem része a végzettségednek?
2014. márc. 13. 13:17
 5/11 Tengor ***** válasza:
100%
#4, állítólag finom pörköltet főzök, de azért nem említenek még meg a pörkölt fűszerezési kérdéseknél :)
2014. márc. 13. 13:20
 6/11 Wadmalac ***** válasza:

Ne tessék Asimov bácsit szapulni. Amit ő mondott, az igaz. Az a második mondat. Azt nem mondta, hogy a Hold nem távolodik. :)

De ilyen kérdésben ő valóban nem hivatkozási alap. Mondjuk sokkal inkább az, mint Győzike. :D

2014. márc. 13. 13:49
 7/11 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

Ha már itt tartunk, mindkét állítás igaz: A Hold távolodik, és a Föld forgása is lassul.

Ez egyszerűen energetikai kérdés, a Föld-Hold együttes rendszer teljes mozgási energiáját szépen lassan fogyasztják különböző hatások (mint például az ár-apály mozgások).

Pedro

2014. márc. 13. 14:16
 8/11 Wadmalac ***** válasza:
100%

#7: yupp.

A végeredmény elvileg egy kölcsönösen kötött pályás keringás lesz, vagyis a Hold elmegy geostacionárius pályára, a Hold és Föld forgási ideje és egymás körüli keringési ideje kiegyenlítődik és folyamatosan egymás ugyanazon oldalát fogják nézni.

Persze ehhez több idő kell, mint amennyi még a Naprendszerünknek hátra van (ezért írtam elvileget az elején).

2014. márc. 13. 14:21
 9/11 anonim ***** válasza:
Én úgy tudtam, hogy már ilyen pályán van a Hold és a Föld. Persze akkor lehet rosszul. Mert ha jól tudom a Hol másik oldalát sosem látjuk a Földről de laikus vagyok :-)
2014. márc. 13. 15:10
 10/11 2xSü ***** válasza:
17%
A Holdról nézve is így lesz, tehát a Földnek mindig ugyanazt az oldalát fogjuk látni. Ez azt jelenti, hogy a Föld tengely körüli forgásának ideje meg fog egyezni a Hold keringési idejével. Azaz a Hold az égbolton kvázi rögzített helyen lesz, így nem lesz pl. apály, dagály. Meg emiatt a Föld egyik feléről soha nem lesz látható a Hold.
2014. márc. 13. 15:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!