Nem távolodik, beállt egy körforgásra és távolságra, persze nagyobb kisbolygók ha erre járnának lehet változna a helyzet. Ja és a Hold vonzása meg a tengerek súrlódási fékezési ereje miatt 22ezer évente veszítünk egy másodpercet a 24 órából, tehát amikor a Dinók éltek egy nap nem ilyen hosszú volt mint ma :-) (ezt Asimov írta aki tudós volt, nem az én okosságom)
Okés, hogy tudós, de "orosz származású amerikai író és biokémikus" Ez azért elég távol áll az űrkutatástól.
2014. márc. 13. 12:58
4/11 anonim válasza:
Tengor, engedj meg egy költői kérdést: van olyan dolog, amihez értesz, mégsem része a végzettségednek?
2014. márc. 13. 13:17
5/11 Tengor válasza:
#4, állítólag finom pörköltet főzök, de azért nem említenek még meg a pörkölt fűszerezési kérdéseknél :)
2014. márc. 13. 13:20
6/11 Wadmalac válasza:
Ne tessék Asimov bácsit szapulni. Amit ő mondott, az igaz. Az a második mondat. Azt nem mondta, hogy a Hold nem távolodik. :)
De ilyen kérdésben ő valóban nem hivatkozási alap. Mondjuk sokkal inkább az, mint Győzike. :D
2014. márc. 13. 13:49
7/11 Shai-Hulud válasza:
Ha már itt tartunk, mindkét állítás igaz: A Hold távolodik, és a Föld forgása is lassul.
Ez egyszerűen energetikai kérdés, a Föld-Hold együttes rendszer teljes mozgási energiáját szépen lassan fogyasztják különböző hatások (mint például az ár-apály mozgások).
Pedro
2014. márc. 13. 14:16
8/11 Wadmalac válasza:
#7: yupp.
A végeredmény elvileg egy kölcsönösen kötött pályás keringás lesz, vagyis a Hold elmegy geostacionárius pályára, a Hold és Föld forgási ideje és egymás körüli keringési ideje kiegyenlítődik és folyamatosan egymás ugyanazon oldalát fogják nézni.
Persze ehhez több idő kell, mint amennyi még a Naprendszerünknek hátra van (ezért írtam elvileget az elején).
2014. márc. 13. 14:21
9/11 anonim válasza:
Én úgy tudtam, hogy már ilyen pályán van a Hold és a Föld. Persze akkor lehet rosszul. Mert ha jól tudom a Hol másik oldalát sosem látjuk a Földről de laikus vagyok :-)
2014. márc. 13. 15:10
10/11 2xSü válasza:
A Holdról nézve is így lesz, tehát a Földnek mindig ugyanazt az oldalát fogjuk látni. Ez azt jelenti, hogy a Föld tengely körüli forgásának ideje meg fog egyezni a Hold keringési idejével. Azaz a Hold az égbolton kvázi rögzített helyen lesz, így nem lesz pl. apály, dagály. Meg emiatt a Föld egyik feléről soha nem lesz látható a Hold.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!