Hol lehet csillagásznak tanulni?
Középiskolás (10-es) vagyok és csillagász szeretnék lenni, de eddig csak az eltét találtam ahova lehetne menni. Hova lehetne menni ezen kívül ott mik a felvételi követelmének? És az eltén pontosan mi?
(értelmes válaszokat várok és előre is köszi <33)
Bár nem pontosan ezen a területen mozgok, de az biztos, hogy először szükséged lesz hozzá egy fizia/földtudomány alapképzési szakra (Bsc). Ez viszonylag sok nagyobb egyetem Természettudományi karán van.
Az alapképzéseknél a 11.-es és 12.-es jegyeid (egy része) fog számítani, illetve az érettségid pontszáma, külön felvételi nem kell hozzá.
Később (egyetemtől függően) lehet, hogy lesz majd valamiféle szakosodás, ekkor neked nyilván célszerű lesz valami asztrofizikai vonalat választani, ha van.
Majd ha lesz egy Bsc szintű fizika(/földtudomány) diplomád, akkor tudsz jelentkezni Msc-re. Ott általában a diplomád minősítését veszik figyelembe, meg szokott lenni szóbeli elbeszélgetés is, és utána vesznek fel Csillagászatra.
Mivel én a informatika-matematika vonalon mozgok, konkrétat nem tudok mondani Az ELTE-TTK csillagász szakról. [Egyébként talán Szegeden is szoktak indítani.]
A lényeg, hogy szeresd középiskolában a fizikát és a matematikát (meg úgy általában a reál tárgyakat), mert ilyesmi pályán ezek jól jöhetnek.
Itt van még némi információ:
Szia! Én is 10-es vagyok és csillagász szeretnék lenni! :) Én két helyről tudok:
1. ELTE: természettudományi kar: fizika vagy földtudományi alapszak, onnan lehet specializálódni többek között csillagásznak. Mindkettőhöz az érettségi vizsgakövetelmény két érettségi az alábbiak közül (biosz/fizika/föci/infó/kémia/matek/természettudomány)
2. SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM: természettudományi kar: fizika alapszak majd csillagász mesterképzés mint választható specializáció (érettségik ugyanazok).
Ha van valami kérdésed még (nem mintha feltétlen tudnék is rá válaszolni :P) vagy csak beszélgetni szeretnél egy hasonló életcélú lánnyal, írj priviben :)
Én is 10.es vagyok, és nekem is ez a vágyam.
xd
Legalább is volt.....
Tudtam...hogy fontos a matek fizika de énnn nagyon béna vagyok benne, :( nem biztos hogy képes lennék megtanulni mindezt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!