Érdemes csillagásznak, vagy asztrobiológusnak tanulni, külföldön élek?
A csillagászathoz kétség kívül sok sok matek és fizika kell. Ezek nagy része unalmas és száraz (és valóban nem könnyű) anyag. Ettől függetlenül igencsak fejlődő tudományág, és rengeteg lehetőséged van/lesz munkát találni. Ha még érdekel is a téma, nagyon ígéretes jövőd lehet. Sok felfedezni való, kutatni való dolog van még. Elég komoly esély van az új felfedezésre, a sikerre is. Ez is motiválhat. Én ha kint élnék/éltem volna, és volna/lett volna lehetőségem biztosan nem hagynám/hagytam volna ki. Sajnos Magyarországon töredéke sincs azoknak az álláslehetőségeknek, amik külföldön nyitva állnak előtted. Jól meg is fizetik a szakembereket, szerencsésnek érezheted magad, hogy van rá lehetőséged.
maci
A csillagász és néhány asztrobiológus is fizikusként kezdi. Akkor vágj bele ha az "unalmas és száraz" matekot és fizikát is szereted. Ha csak lenyomják a torkodon akkor semmi értelme :)
Ha viszont elhivatott és kíváncsi vagy akkor mindenképpen vágj bele.
Amúgy meg inkább legyél jó mérnök mint rossz fizikus. A csillagászat az pont egy olyan dolog amit hobbiból is lehet magas szinten űzni.
Otthonra is vehetsz teleszkópokat, hozzáférhetsz egy csomó nagy obszervatórium adatállományához... stb.
Sok új csillagot, üstököst, kisbolygót amatőrök fedeznek fel.
Asztrobiológusi képzés önmagában nincs, azt máshonnan szokás elkezdeni. Vagy fizikusként, vagy elméleti biológusként (az a gyakoribb).
Az exobiológia jó hívószó, sok pénzt szoktak az ilyen kutatásokba pumpálni, ha kellően nagy szöveggel adják el. De ehhez is kell matek, és nem árt a fizika sem, vagy alternatívának a kémia.
Én azt javaslom, vágj bele előbb a fizikába, mert az jobb alap. Nagyon sok elméleti biológus került ki a fizikusok közül.
Biológiáról, ha nem megy a matek, nem igazán fogsz elméleti biológia irányba szakosodni, oda mindenképpen kell a matek (elvégre ez az alapja). A matematikai gondolkodást vagy elsajátítod, vagy nem sok esélyed van. De persze más irányba is lehet szakosodni.
Továbbá elméleti biológia szakon kevés a nő. (Pont a matek, vagy informatika, vagy fizika/kémia ÉS a biológia párosítás miatt. Ha a biológia megy is, a kettő együtt már ritka.) Itt a tanszéken vagyunk kb. négyen, és akkor nagyvonalú voltam. Férfi kétszer, de akár háromszor ennyi is van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!