Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Melyik a környezetkárosítób?

Melyik a környezetkárosítób?

Figyelt kérdés
Mikor károsab, ha a műanyagot a szemétbe dobom és elviszi a szemetesautó. És egy lerakón fog rohadni a talajban 500 évig. Vagy, ha elégetem és a füst roncsolja az ózonréteget és elősegíti a globális felmelegedést?
2009. dec. 10. 19:56
1 2
 1/12 papagenou ***** válasza:
tedd szelektív kukába
2009. dec. 10. 20:02
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

az elégetés mást is mérgezhet, pl ha te belélegzed téged is, vagy ha a szél a szomszéd fele fúja.

Szerintem jobb ha kukába dobod, de a legjobb ha szelektívbe.

2009. dec. 10. 20:11
 3/12 anonim ***** válasza:
Nekem biológialag legbomló műanyag zacskóm van! Nekem mindegy!:)
2009. dec. 10. 20:55
 4/12 A kérdező kommentje:
Tudom szelektívben oda is hordjuk, de vannak akik nem. Engem az érdekel, hogy a kérdésben lévő két választás közül melyik a károsab.
2009. dec. 10. 21:09
 5/12 anonim ***** válasza:
égetés! Müanyagok égetése nagyon káros az egészségre.
2009. dec. 10. 21:41
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Valóban az égetés a károsabb (két b-vel). De nem is annyira az ózonréteg és a globális felmelegedés miatt, hanem a levegőbe kerülő mérgező anyagok miatt.
2009. dec. 10. 22:49
 7/12 anonim válasza:
100%
a rossz nyelvtan
2009. dec. 11. 08:45
 8/12 anonim ***** válasza:

Már bocsi, de ez a kérdés hülyeség :)

1. Azért 500 évig nem rothad a lerakóban.

2. Egy elégetett műanyagnak az égvilágon semmilyen hatása nem lesz az ózonrétegre, az ózonréteg sérülésének pedig szintén nem sok köze van a globális klímaváltozáshoz.

Nézzük:

1. Elégeted: felszabadul mindenféle káros anyag (ez a műanyag összetételétől függ, főleg mérgező anyagok, de lehetnek köztük üvegházgázok is), és ez szűretlenül, egy az egyben a légkörbe jut, ahol más emberek, állatok, növények belélegzik, és rájuk káros hatással van. De még egyszer: egyrészt az ózonrétegig fel se jut, másrészt az ózonréteget a CFC-k bontják, ennek nem nagy hatása lenne rá :)

2. Kidobod: a szemetesautó elviszi, ekkor

A) Hulladékégetőbe kerül, természetesen ez úgy van megoldva, hogy kiszűrik belőle az összes lehetséges mellékterméket, (rengeteg ciklonon, ülepítőn, stb. megy keresztül, a hulladékégetőből csak forró levegő távozik,) a toxikus anyagokat jól elzárva lerakják, a többit salakként felhasználják, az égés hőjéből pedig áramot termelnek.

B) Lerakóba kerül, ahol szépen lassan, évek-évtizedek alatt lebomlik. Ezek a lerakók úgy vannak megoldva (már a hivatalos hulladéklerakók, az illegálisak természetesen nem), hogy több réteg beton és nem áteresztő fólia választja el őket a talajtól, úgyhogy a bomlástermékekből semmi (vagy legalább is nagyon-nagyon kevés) jut a környezetbe. Ezeket rendszeresen monitorozzák is, le van zárva, stb.

Remélem ebből látszik, hogy az, hogy te otthon eltüzeled, nagyságrendileg nagyobb környezetterhelést okoz, mint ha kidobod :) Mivel akkor egy speciálisan erre a célra megépített, ellenőrzött rendszerbe kerül, míg a másik esetben megy egy az egyben az egész a levegőbe.

Remélem, érthető volt :)

2009. dec. 11. 18:01
 9/12 A kérdező kommentje:
Érthető a válasz. Itt ahol én lakok körülbelül 40 évig működött hívatalosan szemétlerakó egy 25000 főt számláló városban. Mindenféle talajvédő nélkül. Köszönöm a válaszokat.
2009. dec. 11. 20:16
 10/12 A kérdező kommentje:

Tárgy Lebomlási ideje

Pamutrongy 1-5 hónap

Papír 2-5 hónap

Kötél 3-14 hónap

Cigarettadoboz 1-12 év

Tejcsomagolás (műanyaggal bevont papír) 5 év

Nejlonzacskó 10-20 év

Bőr cipő 25-40 év

Nejlon szövet 30-40 év

Konzervdoboz 50-100 év

Sörösdobozokat összefogó

műanyag karika 450 év

Zöld üveg 1 millió év

Műanyag üveg SOHA!!!

2009. dec. 11. 20:23
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!