Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Autoszomális domináns öröklődé...

Autoszomális domináns öröklődésmenet mit jelent?

Figyelt kérdés
2009. dec. 10. 17:59
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Autoszomális: nem ivari kromoszómához kötött

Domináns: már egy kópiában is kifejezödik a hatása.

Kicsit részletesebben annyit jelent, hogy egy olyan tulajdonság, amelyik nem a nemi kromoszómákhoz kötödik, hanem valamelyik testihez, és elég egy példányban jelen lennie a sejtben ahhoz, hogy müködjön. (ennek az ellentéte a recesszív, aminek az öszes kópiában jelen kell lennie a kifejezödéshez)

2009. dec. 10. 18:15
 2/9 A kérdező kommentje:

Tehát ha a férjemnek van egy ilyen öröklődésmenetű betegsége, akkor lehet tudni kitől kaphatta?

50% az esély hogy a gyerekeink öröklik?

2009. dec. 11. 18:07
 3/9 anonim ***** válasza:
92%

"Tehát ha a férjemnek van egy ilyen öröklődésmenetű betegsége, akkor lehet tudni kitől kaphatta?"

Igen. A domináns jellegek nem lappanganak, azaz ha valaki hordoz egy ilyet, akkor vagy valamelyik szülőjétől örökölte, vagy benne alakult újonnan a mutáció.

"50% az esély hogy a gyerekeink öröklik?"

Igen, pontosan.

2009. dec. 11. 18:16
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!
2009. dec. 12. 12:46
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

NEM 50%, annál több! Akkor 50%, ha ő heterozigóta (tehát csak egyik szülőjétől kapta a beteg gént) erre a betegségre nézve. Ha homozigóta (mindkét szülőtől hibás gént kapott), akkor 100% hogy továbbörökíti.

Utóbbi igaz, elég valószínűtlen, de ha mindent egybe veszünk, kicsivel több, mint 50% a valószínűsége.

2009. dec. 13. 15:33
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Az előttem szólónak tulajdonképpen igaza van, én eleve abból indultam ki, hogy csak a férjed egyik szülője beteg, de valóban lehet olyan, hogy mindkettő is. Melyik a helyzet?
2009. dec. 14. 16:02
 7/9 A kérdező kommentje:

Nem tudom, de azon vagyok, hogy kiderítsem. Én is abból indultam ki, hogy csak az egyik szülője érintett.

Familiaris kombinált hiperlipidaemia a férjem baja.

Ha örökli a gyerek, mindegy annak neme (fiú és lány is örökölheti)?

2009. dec. 14. 16:21
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Igen, azért autoszómás, mert a nem-ivari kromoszómák egyenlő eséllyel kerülnek át bármilyen nemű gyerekbe.
2009. dec. 14. 18:36
 9/9 anonim válasza:
Köszönöm szépen a válaszokat, bevallom annak kezdtem utánna nézni,hogy pontosan mit jelent az,hogy autoszomális, ugyanis kicsit több mint 10 és fél évvel ezelőtt derült ki,hogy olyan betegségem van,ami autoszomális recesszív öröklödésű,a betegségem neve pank 2,régi nevén Hallervorden-spatz és szeretném megtudni a lehető legtöbbet róla és hogy ha találok hozzám illő nőt és lesz gyerekünk vagy gyerekeink,akkor teljesen vagy csak részben fogják örökölni a betegségem. Ha valaki lenne kedves erre válaszolni nekem,annak nagyon örülnék ;-) :-).
2019. máj. 19. 21:40

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!