Autoszomális domináns öröklődésmenet mit jelent?
Autoszomális: nem ivari kromoszómához kötött
Domináns: már egy kópiában is kifejezödik a hatása.
Kicsit részletesebben annyit jelent, hogy egy olyan tulajdonság, amelyik nem a nemi kromoszómákhoz kötödik, hanem valamelyik testihez, és elég egy példányban jelen lennie a sejtben ahhoz, hogy müködjön. (ennek az ellentéte a recesszív, aminek az öszes kópiában jelen kell lennie a kifejezödéshez)
Tehát ha a férjemnek van egy ilyen öröklődésmenetű betegsége, akkor lehet tudni kitől kaphatta?
50% az esély hogy a gyerekeink öröklik?
"Tehát ha a férjemnek van egy ilyen öröklődésmenetű betegsége, akkor lehet tudni kitől kaphatta?"
Igen. A domináns jellegek nem lappanganak, azaz ha valaki hordoz egy ilyet, akkor vagy valamelyik szülőjétől örökölte, vagy benne alakult újonnan a mutáció.
"50% az esély hogy a gyerekeink öröklik?"
Igen, pontosan.
NEM 50%, annál több! Akkor 50%, ha ő heterozigóta (tehát csak egyik szülőjétől kapta a beteg gént) erre a betegségre nézve. Ha homozigóta (mindkét szülőtől hibás gént kapott), akkor 100% hogy továbbörökíti.
Utóbbi igaz, elég valószínűtlen, de ha mindent egybe veszünk, kicsivel több, mint 50% a valószínűsége.
Nem tudom, de azon vagyok, hogy kiderítsem. Én is abból indultam ki, hogy csak az egyik szülője érintett.
Familiaris kombinált hiperlipidaemia a férjem baja.
Ha örökli a gyerek, mindegy annak neme (fiú és lány is örökölheti)?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!