Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen csillagászati teleszkóp...

Milyen csillagászati teleszkópot vásároljak?

Figyelt kérdés
Érdekel a csillagászat, persze csupán lelkes amatőrként, de hobbiként szívesen üzőm. Azonban kezdésnek egy teleszkópra volna szükségem, amivel pl. kivehetően láthatom az Orion-ködöt. Nézelődtem már természetesen, de nem igazán jutottam dűlőre. 50 és 100 forint között kaphatóak már komolyabb eszközök?
2014. febr. 20. 23:00
 1/10 A kérdező kommentje:
* 50 és 100 ezer
2014. febr. 20. 23:13
 2/10 anonim ***** válasza:

[link]

Itt tudsz válogatni, a vége fele már komolyabb távcsövek vannak. A MIRA 150S egy nagyon jól fejleszthető és szinte hibátlan kis távcső, egyetlen baj vele, hogy ha azt veszed még költeni fogsz rá még sok-sok pénzt, de valószínű ez más távcsőnél is így van. A mechanika manuális kezelésre nem a legjobb számomra, pontatlannak érzem és nem is könnyű kezelni, de igazából sokkal jobb is, ha egy keresett objektumot, nem koordináták alapján keresel, hanem felnézel az égre és belövöd, így tudod megismerni az eget, ha meg már nagyon profi vagy veszel hozzá keresőmotort és nincs gond. Nagyon szép képet ad, amik kellenek hozzá idővel, az okulárok. A Jupitert mondjuk a gyári okulárokkal nem tudod szép nagyban nézni, kivehetőek a felhősávok, meg látni a holdjait is pontonként, de 150x többre nem képes.

2014. febr. 21. 09:57
 3/10 tsirche ***** válasza:

Pár info:

[link]

Választani meg úgy érdemes, hogy a lehető legtöbb körülményt bekalkulálod: az említett 15 centis Newton egy remek tubus (stabil mechanikán - nekem is ilyen van EQ5-ön :) ), de például ez se képes Debrecenből megmutatni az Orion Nebulát (simán, UHC és CLS szűrőkkel se), csak kis halvány foltként.

Fel kell mérni a körülményeket: honnan használod (város, falu, sötét mező), mennyire vagy mobil (van kocsid egy 40-50kg-os felszerelés hordására vagy könnyebb, pár kilós mobil technikát tudsz kényelmesen mozgatni), mi a célod (mélyég vagy bolygók) stb.

Általánosságban elmondható, minél nagyobb, drágább annál többet fog mutatni ugyanolyan körülmények(!) között. Sötét ég alól persze egy kisebb műszer is köröket ver a fényszennyezett ég alatti jóval nagyobb tubusokra.

2014. febr. 21. 11:54
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hasznos tanácsokat, átgondoltan választok eszközt.

Egyébként többnyire falun használnám, tisztásokon, és leginkább a bolygókat, csillagokat, egyéb égitesteket szeretném tanulmányozni. Erre alkalmas volna a Mira 150S?

2014. febr. 21. 12:57
 5/10 anonim ***** válasza:
Szép lehet a kilátás falun, én sajnos egy külvárosból észlelgetek. Ha elsősorban bolygózni, csillagozni akarsz, akkor a MIRA 150L-t javaslom. Keres rá a fentebb linkelt oldalon. Olcsóbb is pár ezerrel, ez ugyanaz csak ha jól emlékszem 1200-as a fókusza.
2014. febr. 21. 13:36
 6/10 A kérdező kommentje:
Értem, és első körben milyen kiegészítőkre/ segédeszközökre érdemes szert tenni?
2014. febr. 22. 08:58
 7/10 anonim ***** válasza:
Igazából alapcsomagot kapsz, szóval minden nélkül is eltudsz vele lenni. Ehhez a modellhez kapott okulárokkal lesz 30x, 60x, 75x, 150x nagyításod. Első körben én azt javaslom, hogy kezdj el ismerkedni az éggel, épp ezért is nem érdemes a mechanikával tájékozódni. Ha marad egy kis pénzed, akkor azért egy zenittükör nagyon hasznos tud lenni, legalábbis a nyakad nem fog kitörni. Meg esetleg egy napszűrő sem rossz és akkor nappal is tudod használni, de egyik sem követelmény éjszakai megfigyelésre.
2014. febr. 22. 09:13
 8/10 tsirche ***** válasza:
100%
Annyi kiegészítés, zenittükör tükrös távcsőhöz ha jól tudom nem használható (mint a fent említett Mira 150-es), csak a lencsésekhez kell kényelmi okok miatt. Egy minőségi okulár viszont tényleg jól jöhet majd, esetleg egy-két szűrű (UHC, OIII).
2014. febr. 22. 10:42
 9/10 anonim ***** válasza:
Na igen, utánanéztem, Newtonokhoz tényleg nem lehet zenittükröt használni, ezt nem tudtam, elnézést a tévedésemért és köszönöm a korrekciót. Marad a nyaktörés. :D
2014. febr. 22. 12:12
 10/10 A kérdező kommentje:
Azt hiszem, minden kérdésemre választ kaptam, igazán nagyra értékelem a segítségeteket, köszönöm!
2014. febr. 22. 12:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!