Hogy lehet párhozamos a fókuszponton átmenő, s később visszavert fény a homorú tükör optikai tengelyével?
Tehát a fény átmegy a fókuszponton, nekiütközik a tükörfelületnek és visszaverődik párhozamosan az optikai tengellyel. Mi úgy tanultuk hogy a tükör nagyon kis részei felfoghatók apró síktükrökként, s ebből adódik hogy a geometriai középpontból a pontba húzott egyenes lesz a beesési merőleges tehát a beesési és visszaverődési szög egyenlő (alfa). tehát FBG szög=alfa valamint A GB és a visszavert sugár által bezárt szög is alfa. A párhuzamos szárú szögek tételének ismeretében tudjuk hogy így a BGF szög is egyenlő alfa. BGF egy egyenlőszárú háromszög lett, melynek alapja r, szárai r/2 hosszúak (hisz az Fg r/2 és a párhuzamos szárú háromszögek tulajdonságai alapján FB is r/2 hosszú lesz). Ebben az esetben viszont a+b=c, ami nyilván nem ad háromszöget.
Valószínűleg ott a hiba hogy síktükörként kezeljük a pontot, de a könyvben egyértelműen szerepel hogy megtehetjük, szóval nem értem a dolgot. :D
A válaszokat előre is köszönöm! :)
#1 vagyok
Jobban megértettem a problémádat, csináltam egy ábrát, hátha te is jobban megérted a válaszom:
A gyakorlatban ettől mindaz jól használható, ami a könyvedben van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!