A gyereknek kel kémiaórára. De nem tudjuk mi az a sómennyiség, amitől el kezd kikristályosodni a belelógatott madzagon. És egyáltalán hogyan is készül?
felmelegítesz vizet -akár forrásig, és annyit sót oldasz fel benne, amennyit csak felvesz.
utána belelógatsz egy madzagot, majd beteszed a hűtőbe.
ahogy az oldat elkezd hűlni, egyre kevesebb sót képes oldatban tartani, a felesleg kicsapódik a madzagon.
célszerű a madzagot "kibolyhozni", így a felülete megnő és nagyobb valószínűséggel fog a só azon megtapadni.
2009. dec. 7. 19:47
Hasznos számodra ez a válasz?
2/13 A kérdező kommentje:
köszi, mindjárt neki is állunk.:-)
2009. dec. 7. 19:50
3/13 anonim válasza:
bocs, de a konyhasó oldhatósága minimálisan hőmérsékletfüggő.
2009. dec. 7. 20:03
Hasznos számodra ez a válasz?
4/13 anonim válasza:
100g víz 36 g sót old, ha ennél többet oldasz fel benne akkor elkezd kristályosodni :) sztem ne egy literrel próbálkozzatok mert ahhoz vagyon sok só kéne!!
2009. dec. 7. 20:21
Hasznos számodra ez a válasz?
5/13 anonim válasza:
desztvízzel indulj neki, mert a csapvízben lévő rengeteg ion tönkre fogja tenni az egészet.
2009. dec. 7. 20:31
Hasznos számodra ez a válasz?
6/13 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Mostmár elkezdtük sima vízzel, így folytatjuk.Nem vagyunk időszűkében, lehet megcsináljuk a deszt vizes dolgot is.
De 25 éve a nővérem csinált, és akkor még nem nagyon volt deszt víz.És nagyon szép volt.
2009. dec. 7. 20:34
7/13 anonim válasza:
nyugi én talán 2 éve csináltam sima csapvízzel és nagyon szép lett az eredmény :) pár napon belül az összes víz elpárolgott és szépen összeálltak a sókristályok =)
2009. dec. 7. 20:50
Hasznos számodra ez a válasz?
8/13 A kérdező kommentje:
Ja akkor most szépen meg kell várni, amíg elpárolog a víz?
2009. dec. 7. 20:51
9/13 anonim válasza:
Így van. Bár, ha elég sok volt a só és nyugodt helyen, melegben tartod akkor a madzagon akár 1-2 órán belül beindúl a dolog (de lassú). (Bár az idő sokban függ a szoba páratartalmától).
2009. dec. 7. 21:56
Hasznos számodra ez a válasz?
10/13 anonim válasza:
És, ha szép kristályt akarsz (egykristályt), akkor a kristályosodás kezdete után szépen kapard le szinte mindet, és csak egyetlen egyet hagyj meg (lehet többet is de távol egymástól, ahogy nőnek majd a kristályok szépen elférjenek). Így szépen felveszi a kristályalakot, ami ha jól emlékszem a konyhasó esetében téglatest formájú.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!