Valaki segítene kémiában léci? A többit lent.
Figyelt kérdés
Arra lénnek kíváncsi, hogy az ecetsav disszociációja vízben exoterm vagy endoterm folyamat? Igazából konkrétan erre a kérdésre angol nyelvű kérdezz-felelk oldalakon is ellentétes válaszokat kaptam, van aki szerint exoterm, van aki szerint endoterm, termodinamikailag levezetve (dH=dU+PdV, ahol W=PdV munkát hőközlés útján fektetjük be, vegyis a jobb oldal pozitív lévén a szabadentalpia is) de mások mdeg mást mondanak :D igazából a fő kérdésem az lenne, ha ecetsavval főzünk, az hogyan befolyásolja a disszociációt? mert ha endoterm, rendben, disszociál, de mivel gyenge sav ezért Le-Chatelier elv alapján visszaszorítaná a saját disszociációját. szóval T és pKa közt egyenes vagy fordított arányosság van? Köszönöm előre is, ha valaki veszi a fáradtságot.2014. febr. 3. 11:30
1/2 NoodIy válasza:
Exoterm, deltaH=-0,41 kj/mol
Egyébként nem valami jelentős az energiafelszabadulás.
Exoterm disszociációjú savaknál a K disszociációs állandó csökken a hőmérséklet növelésével. /van't Hoff-egyenlet/
2/2 A kérdező kommentje:
köszönöm
2014. febr. 4. 00:37
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!