Beugratós fizikai kérdés, megoldás?
Csak szórakozásképpen fizika kedvelőinek:
Van egy medencém, tele vízzel.
A fenekéről elszabadul egy (mondjuk 0,01 mol) nitrogén-buborék.
Ez a fenékről a felszínig X idő alatt ér el.
Változik-e, és ha igen, hogyan a felszínre emelkedés ideje, ha 1G helyett 10G a tömegvonzás?
:)
#1:
Kicsit kifejtősebbre számítottam. :D
Igen, változik.
Nő a buborék emelkedési sebessége.
Nem a 10-szeresére (bár a 10-szeres g-ből ez fakadna), mert a sebességet a folyadék (víz) viszkozitása is erősen befolyásolja.
Azaz az emelkedés ideje X-nél kisebb, de 0,1X-nél nagyobb lenne.
Pedro
Thx, Pedro.
De mitől gyorsulna?
A közegellenállás módosító hatása tiszta, de mi az, amitől növekedne a sebesség?
Ne vizsgáztass, te is tudod... :)
Mellesleg mindhárom keresőszavad helyes a kérdésre.
Pedro
"Csak szórakozásképpen fizika kedvelőinek"
És azt tudod, hogy ha mélyről jön a buborék, milyen mélységben kezd el LASSULNI?
(A méret-, és közegellenállás növekedése miatt)
Üdvözöllek Wadmalac! Lelőjem a poént, vagy szívatnád még a népet?
Lassít : 10*1,2505
Gyorsít : 0,1^3= 0,4642.. - ből következik 0,1^2 = 0,3162.. a gyorsító hatás jóval erősebb.
Tudni fogod, hogy tudom!
Bocs! Mégsem lassít az 1,2502, mert:
1,2505*10*10 << 1000*10
Nem véletlenül célozgattam a keresőszavakra.
Beugrottatok.
A bubi mérete molban volt megadva.
Nagyobb G-hez nagyobb hidrosztatikai nyomás tartozik, vagyis adott bubi kisebbre lesz összenyomva, konkrétan azonos mélységben 10G-nél tizedakkorára, ennek megfelelően a felhajtó erő ugyanolyan térfogatra tízszeres, de a kiszorított térfogat meg tizedakkora. Így a felhajtó erő ugyanakkora lesz 1 és 10 G-ben is. A bubi súlya viszont 10-szeres.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!