Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » 8. os matek feladat valaki...

8. os matek feladat valaki segítene?

Figyelt kérdés

az a helyzet hogy nem tudom megoldani a leckét már itt ülök felette 3 órája és sehogy sem jön ki... ha valaki megoldaná nekem ezt az egyet akkor ennek a logikus mintájára megtudnám csinálni a többit is. aki fordít erre egy kis időt az nagyon sokat segít nekem!

a feladat:

A turistaszakosztály a nyáron Bükkben töltött néhány napot. Sajnos nem tudott mindenki az elejétől a végégig ott lenni. 8-an érkeztek először a panzióba. Majd 3nap múlva még 6-an jöttek. Ezután még 7 napot tudtak együtt eltölteni. Mennyibe került a szállás 1 főnek 1 éjszakára ha végül 366.000 Ft-ot fizettek összesen?

A feladatot egyenlettel kell felírni. Sajnos nekem nem megy. előre is köszönöm. nem kell teljesen megcsinálni csak az egyenletet szeretném ha fölírnátok nekem.

2014. febr. 1. 11:13
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Tegyük fel, hogy időarányosan fizettek, vagyis a későn érkezők az elsők valahányad részét fizették csak ki, és minden napért ugyanannyit kért a panzió (a való életben ez nem így van, de mivel külön nem tünteti fel, ezért azzal nem tudunk számolni). .

Akik az elejétől ott voltak, azok 10 napot pihentek. Ha 1 napért x forintot fizettek, akkor ők összesen 8*10*x=80x forintot fizettek. Az a 6 ember, aki később jött, csak 7 napot üdült, ezért ők összesen 6*7*x=42x forintot költöttek. A társaság összesen 366.000 Ft-ot költött:

80x+42x=366.000 /összevonás

122x=366.000 /:122

x=3.000

Tehát 1 főre 1 éjszakára a szoba 3.000 forintba kerül.

2014. febr. 1. 12:25
 2/2 A kérdező kommentje:
nagyon köszönöm!:) ment a zöld
2014. febr. 8. 21:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!