Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Volta oszlophoz elektrolit,...

Volta oszlophoz elektrolit, de miből?

Figyelt kérdés
Üdv! Régebben csináltam már ún. Volta-oszlopot,de most újra elővettem a projectet,ugyanis suliba, fizikára el vinném szorgalmiként, aztán műszerrel lemérném ott a feszt, esetleg ledet tennék fel.RÉgen só oldat volt az elektrolit, de az nem adott akkora feszt. Tudtok javasolni valamit, amiből elektrolitot csinálhatnék, és emgtalálható a háztartásban is? Esetleg flóraszept? Réz-gálicot ne írjatok, nem szeretnék ennyiér beszerezni egy fél kg-ot.és sürget az idő is! Előre is köszönöm!
2014. jan. 27. 17:21
1 2
 1/16 EagleHUN ***** válasza:

Citromlé vagy ecet is jó.

De jó lenne ha leírnád hogy milyen különböző fémeket (legalább 2db) akarsz használni.

Az elektronegativitásuk miatt is fontos lenne, meg hogy milyen elektrolitot javasoljanak az itt olvasók.

2014. jan. 27. 19:12
 2/16 A kérdező kommentje:
Először is köszi, hogy válaszoltál! Alulemezt és vörös vagy sárgarezet használnék hozzá.Leírdnád, hogy mit is jelent Az elektronegativitás?Még csak 8.osztályos tanuló vagyok, de az elektronikával már kisgyermek koromban megismerkedtem, már értek hozzá nagyon. :)
2014. jan. 27. 19:37
 3/16 Wadmalac ***** válasza:

Alu nem lesz túl jó. Elektronegativitás miatt stimmelne, de az oxidrétege miatt nem fog jól reagálni.

Cinklemez lenne az igazi.

Elektrolitnak bármilyen savas közeg elmegy. Citromos víz, háztartási sósav higítva stb.

2014. jan. 28. 08:17
 4/16 A kérdező kommentje:
Egyszer már csináltam, akkor 0,4 V-ot tudtam kicsikarni belőle!Alu lemezzel! Habár lehet, hogy horganyzott lemez volt, amin ugyebár cinkréteg van, de megkeresem azt a lemezt, és ugyan abból csinálom!
2014. jan. 28. 12:36
 5/16 EagleHUN ***** válasza:

A tiszta cinket nehéz beszerezni

(Alkáli elemek belső burkoló rétege az! De megbontogatni veszélyes! Védőszemüveget használj!)

, bár a horganyzott lemez tényleg jó lehet. Az aluminium jó választás lenne mert nagyon eltér az elektronegativitása a réztől, viszont az oxidrétegét át kell maratni, ahhoz meg erős savra lenne szükség, szóval mégsem jó.

Elektronegativitás:

[link]

Minél nagyobb a különbség a föntebbi linken található táblázatból kiolvasható számok között annál nagyobb feszültséget fog előállítani a volta oszlopod.

Tehát elméletben egy Lithium - Fluor elem adná a legnagyobb feszültséget.

2014. jan. 28. 19:26
 6/16 A kérdező kommentje:
Igen, régebben bontogattam is elemeket szét, pont ezügyben, de elég furcsa folyadékok voltak is benne, és sok idő szétbontani ennyit! Köszönöm az elektronegítivitásos linket! Most már értem! :)
2014. jan. 28. 20:12
 7/16 Wadmalac ***** válasza:
Horganyzott lemez jó lehet. Csak gyorsan el fog fogyni a vékony cinkréteg.
2014. jan. 29. 07:12
 8/16 Wadmalac ***** válasza:
Magnézium még jobb lenne. Kicsit nehezebb beszerezni. Elektronegativitás szempontjából az lenne a legjobb. Oxidja sem olyan vastag, mint az alué.
2014. jan. 29. 07:17
 9/16 A kérdező kommentje:
Hiszek nektek, de holnapra kell vinni..:/....később elkészítem, meglátjuk mi sül ki belőle!
2014. jan. 29. 15:44
 10/16 A kérdező kommentje:
Hali! Elkészítettem így, réz-alulemez,só oldat..és 3,8 V-ot sikerült kicsikarni belőle 8pár kb 3cm hosszú lemezekkel!
2014. jan. 30. 15:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!