Mobiltelefon töltő leadhat halálos áramütést?
Ha 25mA átfolyik rajtad, az halálos. A töltőnél a 25mA azt jelenti, hogy annyit tudni leadni egy fogyasztónak, ha azt az áramot át is tudja hajtani rajta. Ezt a feszültség határozza meg. Az emberi testnek túl nagy az ellenállása, hogy az a 9-12V (?) ilyen áramot indítson meg benne.
Szóval nem fog megrázni, nem kell emiatt aggódni. :)
25mA a szíven át lehet halálos. Ahhoz a töltő áramát két fém kötőtűvel a szívedbe kell szúrni. Ne teszteld.
A bőröd és tested együttes több kiloohmos ellenállásán át az 5 V feszültséggel még mikroampereket sem tud produkálni.
Egyébként a régimódi, trafós töltőknél nem lehetséges, de az újabb, trafó nélküli szakaszos üzemű tápoknál előfordulhat, hogy meghibásodásnál nagyfeszültség jön át. Itt is kicsi az esélye, hogy áramütést gyűjtesz be, mert a kimeneti oldal elektronikáját ekkora feszültség q gyorsan szétégeti. Sokkal nagyobb az esély tűzokozásra, mint áramütésre.
Ha épp a meghibásodás pillanatában nyalogatod az usb kimenetet, van esélyed feldobni a talpad.
"Hobbielektronikai áramkörökhöz telefontöltőből jövő áram felhasználható?"
Oda, ahol pont ekkora feszültség és teljesítmény kell, oda igen.
Nem tudom, mennyire "sima" DC jön ki, mennyi nyoma marad az 50 Hz-nek. Bizonyos alkalmazásoknál tutira kell még simításként valami méretes kondi.
Dicséretes, hogy van kitűzött célod, de hogy elérd még alapoznod kell.
Ha el akarsz jutni a PIC-es eszközökig néhány egyéb egyszerű áramkörrel kell kezdeni.
Szükséges még, fizikai, elektrotechnikai, elektronikai ismeretek begyűjtése, kézügyesség fejlesztése.
Szerezz szakkönyveket, szerszámokat! Építs saját tesztereket, műszereket!
Jól gondolod, tápegységre van szükséged. Előbb csak egyszerű, majd később építesz magadnak pöpec labortápot.
"Gyenge telep - a kísérletező amatőr balvégzete" - David L. Heiserman Amatőr kapcsolások integrált áramkörökkel Műszaki Könyvkiadó, 1985 - ajánlott olvasmány.
Lopást kivéve a legolcsóbb megoldás a kínai dugasztáp - én szörnyecskének nevezem őket - feljavítása.
Szükségem volt kisfeszültségű váltóáramra, így megpatkoltam egyet. Csináltam fotókat is:
Így néz ki felnyitva:
Hogy ne működjenek túl sokáig, tervezett gyenge pontjuk a 16 V feszültségtűrésű elektrolit kondenzátor. Kapásból ki kell cserélni azonos kapacitású ( itt 1000 mikroF ), de 25 V feszültségtűrésűre.
Sok bosszúságtól kíméled meg magad, ha a kiforrasztott alkatrész helyére, míg meleg az óncsepp egy fogpiszkálót dugsz.
Kivezettem a váltófeszültséget. ( Ha egyenfeszültséget akarsz krokodilra, máshova kell kötni. )
A befejezés:
Érzékenyebb cuccokhoz természetesen külön stabilizátor kell. Pl. 7805.
Megjegyzés Wadmalac válaszához: Valaki egyszer elektródákat szúrt magába, hogy megmérje a teste valós ellenállását. A kísérlet olyan rosszul sikerült, hogy megnyerte a Darwin díjat.
Köszönöm, hasznos volt:)
engem most kifejezetten az AVR-ek érdekelnének. be is szereztem egy [link] ilyen eszközt, illetve összeforrasztottam, de tény, hogy még bő egy hete foglalkozom erősebben csak a témával így még van mit tanulnom. könyveket bújom, villogókat (nem csak 555 alapon) és hasonlókat már összeraktam. programozó vagyok, így kifejezetten érdekelnek a mikrokontrollerek, tehát most tényleg az lenne a cél, hogy velük megismerkedjek a gyakorlatban is, egyelőre még csak led villogtatás, picit később meg lcd kijelző vezérlés keretén belül.
Tök jó, hogy érdekel a téma, és látszik, hogy komolyan is gondolod. Ez jó. Viszont sajnos nem fogod megúszni az elektronikai alapozást. Nem kell villamosmérnöknek lenni, de a feszültség, áram, ellenállás három alapfogalommal mindenképpen tisztába kell kerülnöd előbb-utóbb. Tuti kelleni fog feszültségosztó; ha máshol nem, egy nyomógomb bekötésénél jól jön, ha érted a lényegét. Később a kapacitás, induktivitás is előjöhet.
Ezt a mobiltöltőt meg szerintem így direktben ne használd. Keress 8-10 voltosat, és egy 7805-ös stabkockával csinálj belőle valódi 5V-ot. Vannak egyszerű megoldások a neten.
Kis adapterekkel nem illik közvetlenül digitális áramköröket táplálni. Egy AVR megérdemli a rendes táplálást. Magadat is sok szívástól kíméled meg. :)
Ez kb. a legegyszerűbb megoldás. Esetleg még a bemenethez (baloldalt) tehetsz egy néhányszor tíz mikrofarados elektrolit kondit is.
(Gugliba "7805", és a képeknél lesz pár egyszerűbb kapcsolás is.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!