Miért van az Űrben hőmérséklet? Ha van, akkor miért?
Nem tudom megérteni, ha az űrben és most úgy értem, hogy sehol nincs semmilyen égitest a közelünkben, akkor egy teljesen üres térben semmi sem lenne képes felvenni semmilyen hőmérsékletet, ahhoz hogy valahol legyen hőmérséklet közegnek kéne lennie...
Vagyis nekem ez tűnik logikusnak. Az-az a semminek nem lehet hőmérséklete. Hisz kizárólag a különböző csillagok fotonjai haladnak ebben a térben...
A világűrt 2,7 K hőmérsékletű kozmikus háttérsugárzás tölti be,[4] amely az ősrobbanás egyik fontos következménye.
Oké, de a világűr hőmérsékletét ettől még a háttérsugárzás alapján határozták meg. Az ottani gáz olyan ritka, hogy nem lényeges a hőátadása/átvétele a háttérsugárzáshoz/a te feketetest-sugárzásodhoz képest.
A háttérsugárzásról meg azt kell tudni, hogy az energiaeloszlása nagyon pontosan megegyezik egy 2,7 K hőmérsékletű fekete test sugárzásának energiaeloszlásával.
Szóval ha kiteszünk téged a világűrbe, akkor szépen lassan a te hőmérsékleted is beáll erre az értékre, mint ahogy a forróvízbe dobott virsli hőmérséklete is beáll a víz hőmérsékletére. Ha eredetileg melegebb voltál, akkor kisugárzod a hődet, ha pedig hidegebb, akkor elnyeled a háttérsugárzást, és felmelegít.
még 0 K-en, az "abszolút mozdulatlanságban" is van a részecskéknek energiája, ezt hívják nullpont-energiának és kb. ennyi tudással rendelkezem róla :D
Ha ezen ennyire elámultál, akkor képzeld el, hogy léteznek negatív abszolút hőmérsékletű rendszerek is (tehát a hőmérséklet negatív kelvin). Ez mekkora nem? abszolút nulla fok nem létezik, elérhetetlen, de negatív létezik :D
a második, pótló kérdés az igazán érdekes
vajon, van-e olyan hely, ami leárnyékolt a kozmikus háttérsugárzástól?
Az abszolút nulla fokot, most olvastam a kedvedért, először valami gáz tágulási együtthatóból számolták ki -273-ra, majd pontosították a víz "hármas pontjára", ami egy nyomás-hőmérséklet értékeket tartalmazó "fázisdiagram"-on a víz halmazállapot határainak metszéspontja.
Szóval vízre vonatkoztatott relatívnak tűnik, egyelőre nem is értem, miért "abszolút nulla" :S
Huu de belemerültetek a abszolút nullába meg a fekete testbe :D
Én inkább a józan paraszti ésszel jönnék ha lehet.
Attól hogy nincsen semmilyen közeg még terjed benne a hő! Ha a hőforrás és a hőfelvevő között nincs közeg, a hőátadás sugárzás útján történik. Egyébként ez sokkal veszélyeebb mint ha lenne közeg,mert akkor először a közeg melegedne fel és később érne minket a hő,és a közeg nagyságától függően a hömérséklet is csökken.Ha nincs közeg akkor sokal hamarabb felmelegednél.A gyakorlatban az űrben höszigetelés nélkül ha közvetlen napsugárzás ér akkor pár perc alatt megsülnél,de semmi baj mert ha leárnyékolja valami a napsugárzást akkor ugyan ennyi idő alatt meg is fagynál! :D
Az abszolút nulla hőmérsékletbe azért mentünk bele, mert a kérdező külön rákérdezett, a sugárzásosdit meg te is előadtad sokkal pongyolábban.
Abban teljesen egyetértünk, hogy közeg nélkül, sugárzással is terjed a hő, viszont abban, hogy a vákuum rossz hőszigetelő lenne, abban nagyon nem. Ha megnézed, akkor a kalorimétereket meg a termoszokat úgy próbálják kialakítani, hogy a belső és a külső faluk között minél ritkább közeg legyen, és egész is jól működnek.
A Földön még valóban azért nem sülünk meg a napon, mert a körülöttünk levő közegnek nagy a hőkapacitása, illetve a hővezető képessége is, így a „Nap melege” jobban eloszlik.
Tehát abban is igazad van, hogy egy alacsony Föld körüli pályán gyorsan megsülnénk a napon, viszont a pálya árnyékos részén nagyon lassan adnánk le a hőnket. (Lásd a fekete test sugárzási intenzitása meg ilyenek, amibe nem akartál bele menni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!