Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért van az Űrben hőmérséklet...

Miért van az Űrben hőmérséklet? Ha van, akkor miért?

Figyelt kérdés

Nem tudom megérteni, ha az űrben és most úgy értem, hogy sehol nincs semmilyen égitest a közelünkben, akkor egy teljesen üres térben semmi sem lenne képes felvenni semmilyen hőmérsékletet, ahhoz hogy valahol legyen hőmérséklet közegnek kéne lennie...

Vagyis nekem ez tűnik logikusnak. Az-az a semminek nem lehet hőmérséklete. Hisz kizárólag a különböző csillagok fotonjai haladnak ebben a térben...

2014. jan. 21. 13:02
 1/8 anonim ***** válasza:

[link]

A világűrt 2,7 K hőmérsékletű kozmikus háttérsugárzás tölti be,[4] amely az ősrobbanás egyik fontos következménye.

2014. jan. 21. 13:07
 2/8 Wadmalac ***** válasza:
Tökéletes vákuum egyébként ott sincs. Szóval mindig van némi gáz, aminek a hőmérséklete kimutatható.
2014. jan. 21. 13:10
 3/8 anonim ***** válasza:

Oké, de a világűr hőmérsékletét ettől még a háttérsugárzás alapján határozták meg. Az ottani gáz olyan ritka, hogy nem lényeges a hőátadása/átvétele a háttérsugárzáshoz/a te feketetest-sugárzásodhoz képest.

A háttérsugárzásról meg azt kell tudni, hogy az energiaeloszlása nagyon pontosan megegyezik egy 2,7 K hőmérsékletű fekete test sugárzásának energiaeloszlásával.

Szóval ha kiteszünk téged a világűrbe, akkor szépen lassan a te hőmérsékleted is beáll erre az értékre, mint ahogy a forróvízbe dobott virsli hőmérséklete is beáll a víz hőmérsékletére. Ha eredetileg melegebb voltál, akkor kisugárzod a hődet, ha pedig hidegebb, akkor elnyeled a háttérsugárzást, és felmelegít.

2014. jan. 21. 13:34
 4/8 A kérdező kommentje:
Na de akkor ez az 0 K, ha az ősrobbanás háttérsugárzása, hogy lehetett ebből hőmérséklet növekedés, mert nekem ebből úgy tűnik, hogy csökkenni nem csökkenhet az érték, mert a részecskék mozgása megáll. Vagy mégis miféle korlát ez, és ez alapján arra jutok, hogy egy idő után megáll az egész rendszer ezen a fokon és egy pillanat képpé válik.
2014. jan. 21. 14:43
 5/8 Csxeba ***** válasza:

még 0 K-en, az "abszolút mozdulatlanságban" is van a részecskéknek energiája, ezt hívják nullpont-energiának és kb. ennyi tudással rendelkezem róla :D

Ha ezen ennyire elámultál, akkor képzeld el, hogy léteznek negatív abszolút hőmérsékletű rendszerek is (tehát a hőmérséklet negatív kelvin). Ez mekkora nem? abszolút nulla fok nem létezik, elérhetetlen, de negatív létezik :D

2014. jan. 21. 15:53
 6/8 anonim ***** válasza:

a második, pótló kérdés az igazán érdekes

vajon, van-e olyan hely, ami leárnyékolt a kozmikus háttérsugárzástól?

Az abszolút nulla fokot, most olvastam a kedvedért, először valami gáz tágulási együtthatóból számolták ki -273-ra, majd pontosították a víz "hármas pontjára", ami egy nyomás-hőmérséklet értékeket tartalmazó "fázisdiagram"-on a víz halmazállapot határainak metszéspontja.

Szóval vízre vonatkoztatott relatívnak tűnik, egyelőre nem is értem, miért "abszolút nulla" :S

[link]

[link]

2014. jan. 22. 00:19
 7/8 anonim ***** válasza:

Huu de belemerültetek a abszolút nullába meg a fekete testbe :D

Én inkább a józan paraszti ésszel jönnék ha lehet.

Attól hogy nincsen semmilyen közeg még terjed benne a hő! Ha a hőforrás és a hőfelvevő között nincs közeg, a hőátadás sugárzás útján történik. Egyébként ez sokkal veszélyeebb mint ha lenne közeg,mert akkor először a közeg melegedne fel és később érne minket a hő,és a közeg nagyságától függően a hömérséklet is csökken.Ha nincs közeg akkor sokal hamarabb felmelegednél.A gyakorlatban az űrben höszigetelés nélkül ha közvetlen napsugárzás ér akkor pár perc alatt megsülnél,de semmi baj mert ha leárnyékolja valami a napsugárzást akkor ugyan ennyi idő alatt meg is fagynál! :D

2014. febr. 6. 22:08
 8/8 anonim ***** válasza:

Az abszolút nulla hőmérsékletbe azért mentünk bele, mert a kérdező külön rákérdezett, a sugárzásosdit meg te is előadtad sokkal pongyolábban.

Abban teljesen egyetértünk, hogy közeg nélkül, sugárzással is terjed a hő, viszont abban, hogy a vákuum rossz hőszigetelő lenne, abban nagyon nem. Ha megnézed, akkor a kalorimétereket meg a termoszokat úgy próbálják kialakítani, hogy a belső és a külső faluk között minél ritkább közeg legyen, és egész is jól működnek.

A Földön még valóban azért nem sülünk meg a napon, mert a körülöttünk levő közegnek nagy a hőkapacitása, illetve a hővezető képessége is, így a „Nap melege” jobban eloszlik.

Tehát abban is igazad van, hogy egy alacsony Föld körüli pályán gyorsan megsülnénk a napon, viszont a pálya árnyékos részén nagyon lassan adnánk le a hőnket. (Lásd a fekete test sugárzási intenzitása meg ilyenek, amibe nem akartál bele menni.)

2014. febr. 7. 11:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!