Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A hő okozta tágulás csak...

A hő okozta tágulás csak akkor jár zajjal, ha akadályba ütközik?

Figyelt kérdés
Gondolok a fémek, konkrétan a csövek hőtágulására.
2014. jan. 20. 23:42
 1/10 Grim13 válasza:
szerintem ha gyorsan következik be akkor is hanggal jár
2014. jan. 21. 00:13
 2/10 Wadmalac ***** válasza:
100%

Igen.

De ez az akadály lehet egy saját anyagban lévő mikrorepedés is, illetve egyenetlen felszültségviszonyok, anyaghibák miatt épp a hőtágulással létrejövő mikrorepedéseknek is lehet hangja.

A hőtágulásnál hallott pattogó hangok azért főként az egymáson elmozduló elemek hangjai.

2014. jan. 21. 07:32
 3/10 A kérdező kommentje:
A hőtágulásról szóló összefoglaló a Wikipediában szót sem ejt keletkező hangokról. Vagy ez annyira nyilvánvaló, hogy csak én nem tudom?
2014. jan. 21. 11:09
 4/10 A kérdező kommentje:

Most olvastam a rianásról, amiről azt hittem, hogy a torlódás miatt lép föl, hogy a jégtáblákban fellépő feszültség okozza. Na, ideje volt megtudnom ilyen elemi dolgokat.

Köszönöm a válaszaitokat.

2014. jan. 21. 11:15
 5/10 Wadmalac ***** válasza:

"a jégtáblákban fellépő feszültség okozza"

Ez egy kicsit más dolog, a vízjég szerkezete a hőmérséklettel változik és ez nagyobb térfogat-változással jár, mint amit a hőtágulás önmagában okozna. Sőt, bár nem akarok hülyeséget mondani, de tudtommal épphogy melegedve csökken a térfogata.

2014. jan. 21. 11:41
 6/10 A kérdező kommentje:
Persze, persze. Mintha nem tudnám. Az idén is szétfagyasztotta a vázát a temetőben.
2014. jan. 21. 11:50
 7/10 anonim ***** válasza:
A hőtágulás, mint a neve is mutatja, az elemi részek korábbi helyéhez való elmozdulását jelenti. Ha a szomszédos elemi részek mind azonos ütemben mozognak, nincs egymáshoz képest elmozdulásuk, következésképp súrlódás se. A hang egy hullám, amely éppen elemi részek egymáshoz képest történő elmozdulása miatt keletkezik. Persze mind a hang, mind a súrlódás rendkívül sokféle lehet. És e hullámokat vagy a frekvencia, vagy az amplitúdó mértéke, esetleg az időtartamuk rövidsége miatt nem érzékeljük. A hőtágulás tehát mindig zajjal jár, ha "zaj" alatt hanghullámot értünk, és ezek közül egyeseket hallunk, másokat nem.
2014. jan. 21. 11:52
 8/10 Wadmalac ***** válasza:
41%
A halmazállapot-változás KÖZBENI térfogatváltozás meg hogy a víz folyékonyan 4 fokon a legsűrűbb, az eléggé közismert, én a már megfagyott vízre gondoltam, tehát konkrétan a jég szokványos hőtágulástól eltérő viselkedésére. :)
2014. jan. 21. 12:02
 9/10 A kérdező kommentje:
Szóval leszögezhetjük, hogy nem csak azért kattoghat a fűtéscső, mert gátolt a tágulása, hanem mert a tágulás hanghullámokat gerjeszt.
2014. jan. 21. 12:14
 10/10 anonim ***** válasza:
a csovet tarto bilincsekben megfeszul a cső, es kicsit arrébb bugrik bennük.
2014. nov. 2. 20:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!