Potenciális energia függhet sebességtől?
Figyelt kérdés
Belegondolva én még nem találkoztam olyannal ami függne a sebességtől, de inkább megkérdezem. Azért lenne fontos ezt tudnom, mert az Euler-Lagrange egyenlet levezetésénél egy ponton, hogy tovább mehessek ezt kell feltételeznem (legalábbis én más lehetőséget nem látok), helyes ez az elgondolás?2014. jan. 11. 15:18
1/2 anonim válasza:
A potenciális energia a test pillanatnyi állapotára vonatkozik. Ez független az időtől, ezért a sebességtől is, ami az egységnyi idő alatt megtett utat jelenti. A test sebességét annak kinetikus energiája (és tömege) határozza meg.
2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszodat! Esetleg ebben még tudnál segíteni?:
dr/dq=dr'/dq'
Miért? (r' a sebesség, q' az általános koordináta idő szerinti deriváltja)
Ha felírom r teljes deriváltját, akkor ezt kapom (mivel r=(q_1, q_2, ..., q_n, t):
dr/dt=∑ [(∂(r_i)/∂(q_j)) (q_j)' + ∂(r_i)/∂t]
Itt, ha r-t időtől függetlennek veszem és kicsi sebesség változást veszek alapul:
d(v_i)=[(∂(r_i)/∂(q_j)) d(q_j)'
d(v_i)/d((q_j)')=d(r_i)/d(q_j)
Tehát így kijön, de miért lesz időtől független az r? Ezt nem értem. Örülnék, ha valaki megmagyarázná.
2014. jan. 11. 18:16
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!