Mennyi idő alatt lehet átkiabálni Magyarországot?
Az attól is függ, milyen hosszú lenne az az üzenet (mondatok vagy szavak száma). Plusz az egyes résztvevők beszédtempójától (ugyanazt a szöveget igen különböző időtartamok alatt lehet elmondani); plusz az egyének hallásától függ a két-két ember közötti távolság. Szóval igen sok összetevője lenne a dolognak...
És valószínűleg a végére valami teljesen más lenne a szöveg, mint az eredeti. Postásjáték "nagyban". :D
Ez egy információ technológiai megközelítés és nem matematikus.
Ez nagyon sok mindentől függ. Leginkább az információ és entrópia ami számít a valóságban. Ilyen nagy távon kétlem, hogy az üzenet, ha 7 szónál hosszabb, célba érne abban a formájában, ahogy azt kimondták.
Továbbiakban ha matematikus megoldást várunk, kérdéses, hogy hogyan, milyen úton állnak. Milyen távolságra. Ha egy völgybe állnak, a fák felfogják a hangot. Forgalmas úton a hallótávolság szintén több. A vízen egész jól terjed a hang, tehát ha folyó partján állnak, nagyobb ez a táv.
Ha ennek az átlagát meg tudjuk határozni, akkor megközelítő választ.
De térjünk vissza az információelmélethez. Az átérkezett üzenetet jó lenne ellenőrizni, hogy helyes-e. Itt jönnek a hibajelző és hibajavító kódok. Ha bele akarok menni 70 oldalt le lehetne ide írni :)
Még ti itt filozofáltok, álljon itt egy alsó becslés:
Záhony és Szentgotthárd távolsága 471 000 méter, tehát a hangnak legalább (471 000 m)/(340 m/s) kb. 23 perc kell, hogy eljusson egyik helyről a másikra.
300 méteres hallótávolságot és egyénenként 0,1 mp-es reakció időt feltételezve egy „HÉÉÉ!” szintű üzenet esetén – tehát az emberek tudják, hogy ez az üzenet, de meg kell várniuk, még meghallják, hogy „éé…” – ehhez még 2-3 perc reakció jön hozzá.
Szóval összességében szerintem elméletileg 1-2 óra alatt elmenne egy mondat is. (Bár itt Magyarországon még a Tiszántúlon ellopnák az üzenetet, és megszakadna a lánc, de ez kicsit más kérdés.)
xD
Isten hozott a filozofálgatásban: köszönjük az alsó becsléses elméletedet!
Ha már ennyire komolyan veszitek, akkor szerintem kellene egy pontos útvonalterv is. Mert például ha Budapestet vagy az egyéb nagyvárosokat nem kerüli el a lánc, akkor azokon a területeken a hallótávolság jelentősen lecsökken, ezzel együtt pedig az idő egyenesen arányosan nő.
(Egy forgalmas helyen mennyi lehet a hallótávolság? 50 méter, vagy még annyi sem?)
Kérdező, már írtam, hogy a beszédtempótól is függ. Mondjuk, lehet egy átlagot számolni, vagy megadni egy "etalont".
Én el tudom hadarni a jelmondatodat 1 mp alatt is, de elnyújtottam 5 másodpercre is, és nem volt nagyon "szélsőséges", tehát még ezt is lehetne lassítani. De "normál" tempóban 2 mp volt.
Tessék, szórakoztasd magad:
:DDD
Vagy nem akarsz inkább olvasni valamit? :D
Pontos útvonal: légvonal. A város zaját hagyjuk figyelmen kívül (elégedjünk meg annyival, hogy Zorán hisz benne), a domborzati viszonyokat viszont ne.
A beszédtempó legyen 1/3 mp szótagonként.
Olvasni? Ok. Mit ajánlasz? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!