3-fokú polinomnál x értékét szeretném kiszámolni adott y érték esetén. Y=a*x^3+b*x^2+c*+d vagy 0=a*x^3+b*x^2+c*+d-y Ebből lenne szükségem a x=? Képletre. Ha van ilyen?!
Sok oldalt megnéztem már, sok helyettesítéses, egyszerűsítéses módszert láttam, de ezek leginkább bemutató feladatok egész számokkal, olyan kifejezésekkel, amelyek egyszerűsíthetők. Kalkulátorokban programokban ezt valahogy megoldják.
Kiindulási adatok:
x - egy tartály folyadékszint érzékelőjén mért feszültség
y - a tartályba betöltött folyadék mennyisége
A tartály természetesen amorf, ezért a kapott értékeink alapján a kapott görbe(függvény) nem lineáris, ezért van szükség kalibrálásra és a polinomra a mérési hibák korrigálására.
A pillanatnyi ötletem, hogy az exelben x értékeket egyenként felveszem, mV-onként egy adattáblába ez több ezer adat is lehet, a képlettel kiszámítom a hozzá tartozó y értéket, majd egy kereső függvénnyel kiválogatom az egész literekhez tartozó x értéket.Lehet a programok is így csinálják.
Hát ezt a HARMADFOKÚ EGYENLET megoldóképletével lehet megoldani általánosan, de ahhoz komplex számokkal kell számolni, sőt ha valós megoldása van, akkor igazán.
Nekem is be van programozva a számológépembe, és megoldja, de ehhez olyan számológép kell, ami programozható és komplexekkel is számol.
De a wolframalpha.com is segíthet ebben.
Komplex számokkal újra meg kell ismerkednem,villamosságtanban volt dolgom velük utoljára váltóáramú hálózatoknál. Beleásom magam.
Köszi a választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!