Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » 3-fokú polinomnál x értékét...

Hbtm kérdése:

3-fokú polinomnál x értékét szeretném kiszámolni adott y érték esetén. Y=a*x^3+b*x^2+c*+d vagy 0=a*x^3+b*x^2+c*+d-y Ebből lenne szükségem a x=? Képletre. Ha van ilyen?!

Figyelt kérdés

Sok oldalt megnéztem már, sok helyettesítéses, egyszerűsítéses módszert láttam, de ezek leginkább bemutató feladatok egész számokkal, olyan kifejezésekkel, amelyek egyszerűsíthetők. Kalkulátorokban programokban ezt valahogy megoldják.

Kiindulási adatok:

x - egy tartály folyadékszint érzékelőjén mért feszültség

y - a tartályba betöltött folyadék mennyisége

A tartály természetesen amorf, ezért a kapott értékeink alapján a kapott görbe(függvény) nem lineáris, ezért van szükség kalibrálásra és a polinomra a mérési hibák korrigálására.

A pillanatnyi ötletem, hogy az exelben x értékeket egyenként felveszem, mV-onként egy adattáblába ez több ezer adat is lehet, a képlettel kiszámítom a hozzá tartozó y értéket, majd egy kereső függvénnyel kiválogatom az egész literekhez tartozó x értéket.Lehet a programok is így csinálják.

2014. jan. 2. 17:20
 1/2 anonim ***** válasza:

Hát ezt a HARMADFOKÚ EGYENLET megoldóképletével lehet megoldani általánosan, de ahhoz komplex számokkal kell számolni, sőt ha valós megoldása van, akkor igazán.

Nekem is be van programozva a számológépembe, és megoldja, de ehhez olyan számológép kell, ami programozható és komplexekkel is számol.

De a wolframalpha.com is segíthet ebben.

2014. jan. 2. 17:29
 2/2 A kérdező kommentje:

Komplex számokkal újra meg kell ismerkednem,villamosságtanban volt dolgom velük utoljára váltóáramú hálózatoknál. Beleásom magam.

Köszi a választ.

2014. jan. 2. 18:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!