Szokták mondani, hogy a sztereogramokat nem mindenki látja. Ennek valami biológiai oka van?
Nos. Két, közel azonosan működő szem kell a sztereogramhoz.
Egyértelmű, hogy egy fél szemére vak, vagy egy vak ember hiába türelmes, nem fog látni semmit.
Mi van azokkal, akiknek a két szeme még funkcionál, de mégsem látják? Lehet, hogy nem teljes a térlátásuk. Érdemes elmenniük szemészetre, és kivizsgáltatni magukat, hogy kell-e nekik szemüveg.
Nekem 3 dioptria különbség van a 2 szemem között. Ezt úgy képzeld el, hogy rakd a kezed 34 cm távolságra a szemedtől, majd nézz fel az égre. Amit a kezedből látsz ilyenkor azt látom én egyik szememmel. 2.5 dioptriánál nagyobb eltérést már csak kontaktlencsével lehet kiigazítani, de azt nem veszi be a szemem. Így szemüveggel sincs meg a térlátásom, bár amikor kipróbáltuk, meglepően gyönyörű volt minden, és nagyon furán szédültem, mert hirtelen lett térlátásom. Nagy élmény volt.
#1: egy olyan kukucskán keresztül kell nézned, aminél az egyik képet az egyik szemeddel, a másikat a másikkal látod. Ilyenkor térélményt nyújt a kép befogadása. Kezdetleges 3D technológia. Egy időben a két képet színszűrők segítségével csúsztatták egymásra. Ma ugyan ezt csinálják a moziban, csak polarizált képekkel, vagy kör-körös vagy sávos elrendezésben.
Ám a sztereogramok egy képre vannak ráültetve egy ismétlődő textúrára, amiben rejtett élvonalakkal valósítják meg az azonos élményt.
Egy egyszerű deriválással meg lehet kapni a sztereogramból a kódolt képet.
"Amit a kezedből látsz ilyenkor azt látom én egyik szememmel. 2.5 dioptriánál nagyobb eltérést már csak kontaktlencsével lehet kiigazítani, de azt nem veszi be a szemem."
Tehát akkor elvileg 2,5 dioptria fölött nem láthatnám szemüvegben a 3D-s filmeket 3D-snek? Itt valami bibi van, mert látom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!