Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy hívják azt a dinoszaurusz...

Hogy hívják azt a dinoszauruszt ami növényevő és lehet rá rakni nyerget és elbír 150 kilót?

Figyelt kérdés
2013. dec. 19. 11:43
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:

Hiányoztam már, BuciMaci, drága? :D

Direkt végigolvastam újból a válaszokat: kivétel nélkül mindenki hosszúval írta, de te persze, hogy engem emelsz ki... :PPP

És mivel bizonyára igazad van, viszont én még mindig a lázadó korszakomat élem, hát a kérdésem:

Mi indokolja ezt az írásmódot?

Mert ugyebár ha a "dinoszaurusz" <-- dino + szaurusz ("rettenetes/rettentő gyík") szóösszetétel a kiindulási alap, akkor az o-nak is rövidnek kellene maradnia beszédben és írásban is...

És szabályosan csak a toldalékolt alakokban következne be a nyúlás, mint pl. a video esetében is.

Jó, tudom, nem te találtad ki, nem neked kellene megmagyaráznod...

2014. jan. 14. 23:21
 22/40 BringaManó ***** válasza:
100%

Hát igen, mi tagadás, nem bírtam tovább Nélküled. :-)

Persze, hogy (főleg) neked: nem helyesírás topikban vagyunk, a többieknek megengedem, hogy úgy írják, ahogy akarják. :-)

Nem én találtam ki, de attól még meg tudom magyarázni (mint mindig :-), hogy hol vagy eltévedve:

Amikor a rövid o végű idegen szó/előtag önállósul mint magyar szó, akkor hosszú lesz a vége (követve a magyar nyelvnek jóleső ejtést), pl.: euró, kiló, videó, fotó, rádió, metró, mikró, monó és dinó.

A dinó annyiban azért eltér, hogy ezek a szavak általában előtagként is élnek egynél több kifejezésben (pl. metropolis, metroszexuális, metronóm), a dinó viszont – amennyire tudom – csak a dinoszaurusz rövidítése, nincs más összetétel vele.

No és térjünk a teljesen fals zárómondatra:

"csak a toldalékolt alakokban következne be a nyúlás, mint pl. a video esetében is"

Egyrészt a fentiek alapján már – remélem – látható, hogy nemcsak a toldalékolt alakokban nyúlik meg, hanem már akkortól hosszú, amikor önállósul az a kis aranyos.

A video- viszont éppen nem a legjobb példa az általános elvre, mert az egy kicsit kakukktojás: annyiban kivételes, hogy bár önálló szóként annak a vége is megnyúlik, amikor viszont van utótagja, akkor nem mindig követi azt a szabályszerűséget, amelyet fentebb vázoltam. Ha mezei összetételről van szó, amely az önálló videó + [valami] módon alakult ki (pl. *videókölcsönzés), akkor hosszúnak kéne maradnia, ha viszont a video- a 'mozgóképpel kapcsolatos' jelentésű előtag (pl. videokamera), akkor rövidnek kéne maradnia (hasonlóan a többi rokonához: fotókeret, de fotoszintézis; euróárfolyam, de eurokonform; mikrójavítás, de mikrohullám).

Na de! Annyira sokféle ilyen meg olyan összetétel lett, és ráadásul közöttük még bizonytalanok is (pl. videonapló, videoművészet), hogy azt mondták a nyelvészek, hogy „na, elég ebből a hülyeségből, elszakadt a cérna: összevissza írja mindenki, hol rövid, hol hosszú, és minden egyes összetételnél külön gondolkozni kell, hogy éppen milyen értelemben van használva; meg ráadásul kérdezgetik, hogy melyiket hogy kell, örökké magyarázni kell a kedves érdeklődőknek azt, amit még mi sem tudunk pontosan... Hagyjuk ezt, egyszerűsítsük le az egészet gordiuszi módon: ha önmagában áll, akkor hosszú ó, ha jön utána valami, akkor meg rövid! Punktum. Ez ugyan nem logikus, és az eddigi, o/ó végű igékkel kapcsolatban kialakult szokásnak/szabálynak nem felel meg, viszont nagyon is jól megfelel az alkalmazhatóság feltételének – ami szintén nagyon fontos a szabályok kialakításakor –: könnyen megjegyezhető, és könnyen válaszadáskor is könnyen elmondható, nem kell hosszan magyarázni. Azok a logikázó kötekedők, akik fájlalni fogják a következetességet, azok most nem (/sem) érdekelnek minket, a lényeg, hogy végre van egy, a pór nép számára is alkalmazható szabály erre az évek óta súlyosbodó problémára.” – Körülbelül ezt „gondolta a költő”, akarommondani a nyelvészeknek az a csoportja, aki ezt a kivételt így, explicite kőbe vésni ugyan nem merte, amikor megírta az OH-beli szabályzatot, de a szótárrészben a "video-" és a "videó" bejegyzés alatti példáknál már ezt alkalmazta (1463. o.).

És akkor érdekességképpen – mert tudom, hogy mindig szívesen olvasod a linkjeimet ;-) – egy cikk a bio-/bió előtagról/szóról, amelyet még nem említettem, pedig a fentiek közé tartozik az is, és talán a legfiatalabb, még "növésben" lévő palánta:

[link]

Meg egy Nádasdy-cikk a fentiekről, benne dinó, bió, de videó éppen nem:

[link]

(Bocs, tudom, hogy ő neked túl liberális – biztos a Nyest is –, de szerintem ebben nem lesz alkalmad ilyesmin kiakadni. :-)

2014. jan. 16. 03:18
 23/40 anonim ***** válasza:
100%
Ééééééééés a szellemi párviadal győztese (*dobpergés, feszültség, némacsendéshullaszag*)........... MINDENKI, AKI VÉGIGOLVASHATTA!!! :D
2014. jan. 16. 12:28
 24/40 anonim ***** válasza:

:DDD

Egyébként "fordított szereposztás" esetén általában ez van, mármint ha én próbálok "kötözködni".

Bringa, köszi a részletes magyarázatot; és a videóval kapcsolatban persze igazad van. (Már utólag magam is rájöttem azóta, teljesen egyedül. :D)

De le ne merd írni megint, amit szoktál, különben valahogy megkereslek... :P

VV

:D

2014. jan. 16. 12:36
 25/40 BringaManó ***** válasza:

:-x

(ez durva fenyegetés volt :-)

2014. jan. 16. 22:02
 26/40 A kérdező kommentje:
Miből lesz a dinoszaorusz nyereg?:)
2014. jan. 17. 15:45
 27/40 anonim ***** válasza:
100%
Amilyen kedvem nekem van már megint, úgy látom, kérdezőbőrből... :P
2014. jan. 17. 16:46
 28/40 anonim ***** válasza:
100%
Az igazi kemény gyerek sző... azaz pikkelyén üli meg a Gallimimus-t.
2014. jan. 17. 17:13
 29/40 A kérdező kommentje:
Én szeretnék dínócsontokat takarítani meg összerakni.Milyen végzettség kell hozzá?Hol foglalkoznak ilyesmivel?Hogy hívják azt aki ezzel foglalkozik?
2014. jan. 17. 19:38
 30/40 anonim ***** válasza:
100%

Ezeket most komolyan kérdezed, vagy csak unatkozol és vicces válaszokat vársz? :)

Egyébként amire te gondolsz, az szerintem a paleontológus (őslénykutató [link] ) lesz, vagy takarítónéni a múzeumban :D

Az előzőhöz célszerű először valami természettudományi karra (elsősorban földrajz/biológia) és amíg odáig eljutsz, úgyis fogod tudni a folytatást (én nem tudom :)

Az utóbbihoz keress egy porrongyot és kopogtass a múzeumigazgatónál, hátha felvezs xD

2014. jan. 18. 20:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!