Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Gőzturbina, generátor házilag?

Gőzturbina, generátor házilag?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Arra gondoltam, hogy építenék háilag egy kis erőművet! Csinálnék egy kazánt amiben elégetnék valamit. azt a hőt rávezeté egy kazánra amiben víz van. a víz felforr, gőz keletkezik belőle. a gőzt egy turbinába vezetném, a turbinával pedig meghajtanék egy generátort! De hogyan kezdjek hozzá?
2013. dec. 4. 19:50
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:

válts sírhelyet, vegyél koporsót, fizesd ki a temetést.

mert amikor majd rád robban az egész, jobb, ha legalább erre nem kell költenie a családodnak

2013. dec. 4. 20:17
 2/23 A kérdező kommentje:
ÜDv! FIgyelj: értek az ilyenekhez, és ne nagyban szeretném csinálni, hanem csak egy kis max 1 literes tartállyal.Szóval kicsiben! Csak építeni szeretnék egyet, hogy működhet e, a dolog! Remélem válaszolsz rá!
2013. dec. 4. 20:27
 3/23 anonim ***** válasza:
A szénerőművekben ugyanezen az elven csinálnak a szénből áramot. Minél nagyobb méretben készíted el a rendszert, annál jobb hatásfokkal lehet üzemeltetni.
2013. dec. 4. 21:07
 4/23 A kérdező kommentje:
Értem! Abban tudnál segíteni, hogyan kezdhetném el a projectet? :/
2013. dec. 4. 22:39
 5/23 Wadmalac ***** válasza:

Veszel egy bombabiztos házat.

Már a gőzgépeknél is a kazánrobbanás volt a leggyakoribb halálos baleset.

És a gőzgépekhez még nagyságrendekkel alacsonyabb gőznyomás elég volt.

Egyébként kicsiben max kísérletnek lesz jó, mert mint fent írták, jó hatásfokhoz nagy méretek kellenek.

Most csak saccperkábé számolok, de mondjuk egy átlagos személyautó generátor meghajtásához hasonló turbina-méretek esetén kellene vagy 500 bar, azt meg mondjuk 20 literes kazántartályból talán fél-egy percig tudnál meghajtani. Ehhez meg előtte két kanna szénnel forraltad a vizet legalább egy órát.

Erőműnek elég gyatra.

2013. dec. 6. 08:54
 6/23 A kérdező kommentje:
LEírtam már egyszer hogy KICSBEN, kb 1 literes tarállyal csinálnám, egy kismotort használnék generátornak és így stb! DE leírtmam már! ki beszélt itt 20literes tartályról, meg autó generátorról?
2013. dec. 6. 12:45
 7/23 A kérdező kommentje:
ÉS csak kisérletezni szeretnék!
2013. dec. 6. 12:47
 8/23 Wadmalac ***** válasza:

Nem vagyok hülye, láttam az 1 literes tartályt.

Csak az eredményed még az általam írt méretkategóriában is nagyon soványka lesz.

Ha nem zavar, hogy a kísérleten kívül semmi hasznod nem lesz belőle, akkor csak rajta.

Ilyen kis méretkategóriában én a radiális Pelton-turbinát ajánlanám, közvetlenül a lapátra fújó fúvókával.

A tartály méretezése nyomásra Q lényeges, egy literes tartály pár száz bar nyomáson eldurranva megfelel egy kézigránátnak.

Biztonsági szelep nélkül öngyilkossági kísérlet, de még azzal is kell megbízható nyomásmérő, hogy tudd, ha futni kell.

Tartály helyett szerintem csőkazán kellene, amibe mondjuk egy fogaskerék-szivattyú pumpálja a vizet. Mert ugyebár a vizet a kazánnyomásnál nagyobb nyomással lehet csak bejuttatni és folyamatos működéshez víz-utánpótlás kell.

És mindezt rohadtul össze kell hangolni, hogy pont annyi víz menjen be, amennyit el is tud forralni és távozni tud a turbina felé gőz formájában.

Nem egyszerű játék és elég sok ponton életveszélyesen balesetveszélyes.

2013. dec. 6. 13:20
 9/23 A kérdező kommentje:
az 1 litert csak viszonyítás képen írtam, nem kell mindenbe belekötni!Értem, hogy elgalább segítesz, de akkor is! Csak ki szeretném próbálni, hogy eltudom e készíteni..
2013. dec. 6. 14:18
 10/23 anonim ***** válasza:
Húúú... Szerintem inkább legóból építs valamit, azzal nem tudod felrobbantani magad.
2013. dec. 6. 14:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!