Radioaktivitás?

Figyelt kérdés
Radon-221 kétféleképpen bomolhat, negatív béta bomlással (78%), és alfa bomlással (22%). Felezési ideje 25,7 perc. Ilyenkor úgy kell számolni, hogy mindkét bomlás felezési ideje ugyanannyi, csak ebből 78% alfa, és 22% béta?

2013. nov. 29. 23:31
 1/3 A kérdező kommentje:

Itt szerintem logikai ellentmondás van:

A felezési idő attól függ, hogy az adott atommag egységnyi idő alatt mennyi eséllyel bomlik el.

Ha ez ugyanannyi akkor ugyanannyi az esély bármely adott időintervallumban a két bomlásra, így 50-50%-ban kellene bomlani.

Így kérdezném, hogy amit fent írtam jó-e számolást könnyítő, de hibás indoklású ténykén kezelni.

Illetve ha nem, az lehet-e, hogy ez az arány csak akkor igaz, hogyha az eredeti magok 100% átalakult, akkor 78 így 22 úgy; közben pedig folyamatosan változik az arány?

2013. nov. 29. 23:49
 2/3 anonim ***** válasza:
Szinte biztos, hogy nem ugyanaz a felezési idő a két bomlásra. Szerintem ez vagy az egyikre jellemző, vagy egy összesítés.
2013. nov. 30. 00:01
 3/3 Hlavy válasza:

A felezési idő az egész anyagra vonatkozik, tehát eltelte után a Rn fele elbomlik, az elbomlott anyag 78%-a béta, a 22%-a alfa bomlással. Lehetne az egyes bomlási csatornákhoz külön felezési idöket rendelni, de nem szokás. Biológiai/orvosi esetekben, amikor az anyag egyidejűleg Tb felezési idövel kiürül és Tf felezési idövel elbomlik, akkor az effektív felezési időre igaz, hogy

1/teff = 1/Tb + 1/Tf

2013. nov. 30. 00:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!