Van itt egy hősies és elszánt gépészmérnök hallgató) aki türelmesen válaszolna egy laikusnak?
Óraszerkezettel kapcsolatos kérdésem lenne, pontosabban én, aki nem ért hozzá, de bele van szerelmesedve az icipici fogaskerekekbe szét tudnék-e szedni egy órát úgy, hogy visszateszem az üveglapot elé és látszódik a mechanikája?
Valahogy így:
imádom az ilyen szerkezeteket, fizikából is emelt érettségiztem de végül (sajnos) nem ilyen irányban tanulok most tovább :(
Én is laikus vagyok, de a megoldás egyszerűbb. Hagyod lejárni a rugót teljesen, a vége felé lehetőleg kézen hordva. Amikor biztosan nem jár már semennyit, állítsd 12:00-ra (csak emiatt volt az egész, hogy elsőre jól legyen összerakva. Főleg akkor jó ez, ha dátumot is mutat.) Hátlap le, óra egyben ki, számlapostul. Ha a felhúzó miatt nem vehető ki, akkor hagyd is abba, nem lesz belőle semmi: eddig nekem csak széttörni vagy elgörbíteni sikerült a felhúzót, és sokszor volt olyan, hogy nem tört vagy görbült, de nem lehetett felhúzni és/vagy beállítani.
Ha sikerül kiemelni vagy erőltetés nélkül kifordítani annyira, hogy számlappal feléd állhasson, akkor még mindig nyertél. Mutatók egyenként le (nagyon lágyan, apró, perfekt végű csipesszel), számlap ki, mutatók egyenként vissza 12:00 állásban, összerakod, felhúzod, küldesz egy ezrest, és meg is volnánk. :D
A fent leírtak működőképesek.
Ettől függetlenül nem biztos, hogy elégedett lennél az eredménnyel.
A mechanika számlap alatti felső fedőlemeze ugyanis nincs agyonlyuggatva, mint a skeleton óráknál, ott már épp a láthatóság érdekében minden fölös lemezfelület ki van vágva. Egy normál óránál ez egy teli lemez, tehát gyakorlatilag onnan nézve a mechanikából szinte semmi sem látszik.
Na ezt a felső lemezt levenni, a fölös helyeken (ahol nem rögzül sem tengelycsapágy, sem egyéb) kivágni, pontosabban megfelelő helyeken finoman kifúrni aztán az ablakokat formára reszelni, utána meg ezt a lemezt minden tengelyillesztéssel precízen a helyére visszatenni, na az már egy órásmesternek is izzadtságos feladat.
Nem mondom, hogy lehetetlen, de a mechanikus órák bontássorrendje a hátlapról indul, az előlap a szerelési alaplemez, tehát nagy eséllyel az órát az utolsó csavarig, tengelyig le kell bontani, hogy a felső lapot megkapd külön.
Ha volt már dolgod elpattanó rugókkal, azonosítatlan helyről kieső alkatrészekkel, elképzelhető, milyen türelemjáték ez.
Ha van egy jó makrós fényképezőgéped, akkor hátulról bontva, lépésenként fotózva és aztán a fotós sorrend alapján újraépítve elvileg megoldható a feladat, de én inkább órásra bíznám és csak a szakember által kibányászott felső lappal dolgoznék, aztán építse vissza újból a szakember.
A végeredmény így biztos hogy drágább a saját kezű megoldásnál, de sokkal olcsóbb, egy jó skeleton óránál.
Feltéve, hogy találsz vállalkozó kedvű órást.
Köszönöm szépen a segítségeteket! :)
Lehet, hogy az lesz először, hogy szerzek egy gagyibb órát és azt megpróbálom magam szétszedni azok alapján, amit mondtatok. Kézügyességem meg van hozzá (sebésznek készülök ;) ) és elszüttyögök vele. Ha meg nem sikerül, keresek tényleg egy órást. De azért bízom magamban, jó kis móka lesz )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!