Mit jelent a kémiában a maszkírozás?
Figyelt kérdés
Analitikai kémia tanulás során találkoztam ezzel a kifejezéssel, google-n nem találtam megfelelő választ.
A mondat így szól: 12-es ph tartományban a hidroxid-ionok maszkírozzák a magnéziumot.
(Ca- és Mg-ion meghatározása csapvízben a feladat amúgy)
2013. nov. 25. 18:52
2/3 anonim válasza:
Ez az első válasz egyáltalán nem jó. Arról van szó, hogy ha két olyan ionunk van, amiknek a kémiai viselkedésük nagyon hasonló (sokmindennel ugyanúgy reagálnak), az szívás, mert ha elvégzek egy ilyen kimutatást, egyszerre fognak reagálni és nem tudom meg, melyikből mennyi van (legfeljebb azt hogy összesen mennyi). Ezért az oldatot valamilyen szelektív komplexképző reagenssel kezeljük, olyannal, ami csak az egyik ionnal komplexál. Ha a keletkező komplex elég stabil, akkor így már hozzáadhatjuk az eredeti reagenst, mert csak a komplexálatlan ionnal tud majd reagálni. Tehát a maszkírozás röviden: a kimutatást zavaró ion elfedése komplexképzővel. Jelen esetben pH>12 esetén a Ca2+ szelektíven elemezhető a Mg2+ ionok mellett, míg pH<12 esetén a Mg2+ zavarja a Ca-kimutatást, mert a két ionnak nagyon hasonlók a reakciói.
3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ és a magyarázatot is!
2013. nov. 25. 19:56
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!