Helyes ez a bizonyítása a binomiális tételnek?
kép: [link]
eredeti fájl: [link]
Az indukciós feltételt kihagytam, csak a "ha igaz n-re, akkor igaz-e (n+1)-re is?" rész van a képen. Amiben nem vagyok biztos az a negyedik lépés és a Σ-k használata (pl. hogy jó-e az, ha mindkettőn i-t használok alul, vagy különböző betűket kéne).
Első lépés:
Felbontjuk a zárójelet
Második lépés:
Elvégezzük a szorzásokat
Harmadik lépés:
Megváltoztatjuk az n-t és az i-t a jobboldali Σ-n
Negyedik lépés:
Ugyanolyanná alakítjuk a Σ-kat (n alatt az (n-1) és n alatt a -1 is egyenlő nullával(?), ezért nem változik semmi)
Ötödik lépés:
Egy Σ-ba rakjuk a dolgokat
Hatodik lépés:
Szorzattá alakítunk
Hetedik lépés:
Átalakítjuk az "n alatt az i"-ket a faktoriálisos alakra
Nyolcadik lépés:
Bal oldalt felszorzunk (n+1-i)/(n+1-i)-vel, jobboldalt i/i-vel (így közös nevezőre hozzuk a két törtet)
Kilencedik lépés:
Egyszerűsítjük a számlálót
Tizedik lépés:
Visszaalakítunk az "n alatt az i" alakra
Azért, mert itt (alulról az ötödik sorban) azt írják, hogy "A tétel bizonyítása továbbiakban teljes indukcióval lenne lehetséges"
A megadott linken eleve érthetetlen, minek a teljes indukció.
Épp az előtt igazolta az állítást kombinatorikai gondolatmenettel, mármint, hogy "n alatt a k" az együttható. Épp emiatt nem kell teljes indukció!
Ez egy hivatalos oldal, vagy valakinek a magán oldala?
Remélem, nem hivatalos...
Parafagólem, szerintem azért van szükség a teljes indukcióra, mert azzal, hogy kipróbáltuk egy konkrét n-re, csak megsejtettük.
Amúgy van valaki, aki elolvasta az enyémet (és ha igen, akkor talált-e hibát)?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!