Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kicsi "áram" probléma. Valaki...

Kicsi "áram" probléma. Valaki megmondaná nekem mi ez?

Figyelt kérdés

Már írtam ki korábban erről kérdést.

Az volt a lényeg,hogy zuhanyoztam és egy picikét megcsípett a zuhanyrózsa.Ez után viszont megint megcsípett,kb.egy héttel utána,de nem is az,hanem,hogy belement,kicsit megrázta a kezem.

Aztán-mivel amúgy is akartuk hívni-elhívtuk a szerelőt.Van egy bojlerünk,és azzal is volt egy-két dolog,hogy később kapcsolt,ilyesmik.

A szerelő megcsinálta,de én ma is éreztem kicsit,hogy mintha közeledett volna áram a zuhanyrózsából.Éreztem,ahogy ott van.De szerencsére nem annyira csípett,meg rázott,mert amúgy is elkaptam a kezem.

Szóval,ez mitől van?Mi ez?

A bojlerre azért nem igazán gyanakodnék,mert a szerelő elvileg megcsinálta.

A másik dolog,hogy a szerelés utáni estén nem volt ilyesmi,de most megint.

Gondolom nem túl normális az ilyen.Már -hiába csak kicsit megcsípett,meg picit éreztem csak-a zuhanyzástól is tartottam.

Szerintem csak velem volt ilyen a családban,mással nem.

Miért van ez?Légyszi csak normális válaszokat,komolyan kérdezem.

Az is lehet,hogy nem áram,hanem más?Akkor mi?Fel vagyok töltődve?

2013. nov. 23. 23:35
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

Jó sokat írok ,de gondoltam jelentést teszek.

Nemrég mondta anyukám,hogy őt is megcsípte.

Szóval szerintem a másik zuhanyzót fogjuk használni,ahol nem volt ilyen gond.És holnap felhívjuk a szerelőt.

Remélem jön minél hamarabb és megcsinálja jól.

2013. nov. 24. 21:23
 12/23 anonim ***** válasza:

A szokásos és ezért valószínű magyarázat, hogy a fűtőszál burkolata repedt, és ezért direktben érintkezik a vízzel, vagy a védőcső nem repedt ugyan, de nekiér a fűtőszál.

Hogy nem csap agyon az áram, annak több oka lehet.

-Lehet hogy kisebb a feszültség. A fűtőszál egyik végén a fázis van (=230 V potenciál), a másikon a nulla (0 V potenciál). Ha a felénél érintkezik a vízzel, akkor ott csak 110V a potenciál, ha a nullához közelebbi részen, akkor tetszőlegesen kicsi is lehet.

-Lehet hogy nagy a fűtőszál-víz átmenet ellenállása (kicsi a repedés, amit vastag vízkőréteg fed), és a bojler fémteste rá van kötve a védőföldre. A nagy ellenállás miatt a fémtest felé folyó áram nem vágja le a biztosítékot. Ilyenkor a védőföld felé folyó áram feszültségesést hoz létre a vízkövön, és a "víztesten" tehát a kifolyócsövön kijövő víz már alacsonyabb potenciálon van.

(A két fenti eset nem zárja ki egymást)

Lényeg, hogy ezt az alacsonyabb feszültséget is megérzed, ha nedves a bőröd, ami fürdés/zuhanyzás közben elkerülhetetlen :) A legerősebb akkor a "csípés", amikor a vízsugár éppen megérint, de még nem folyik téged körbe - mert utóbbi veled párhuzamosan kapcsolt ellenállásként csökkenti a rajtad áthaladó áramot.

Mindenesetre az életetek már csak egy kontaktuson, a bojler-védőföld érintkezésen múlik, ha az berozsdál, akkor nem csak csípni fog a víz...

Be kéne tenni a villanyóraszekrénybe egy fi-relét (életvédelmi relé, avagy hibaáram-védőkapcsoló néven is ismeretes), ha az leold, akkor egyértelmű, hogy valahol a fázisról nem csak a nullvezeték felé folyik az áram, hanem elkóborol.

[link]

Erre a hibajelzésre persze a bojler javítása következik, azaz fűtőbetét-csere.

2013. nov. 24. 22:11
 13/23 anonim ***** válasza:

Mindenesetre ez megint olyan kérdés, ami nagyon erre az oldalra való, a kérdezővel együtt. Szépen, értelmesen, aprólékosan leírtad, hogy mi a probléma, mi a jelenség, gyorsan és körültekintően válaszoltál a feltett kérdésekre, így aztán viszonylag gyorsan, és valószínűleg kielégítő és hasznos választ is kaptál a kérdésedre.

Nagyon jó, pont ilyenek kellenek erre az oldalra! A sok semmitmondó, értelmetlen kérdés között jóleső érzés egy ilyen gyöngyszemre bukkanni :)

Reméljük hamarosan megoldódik a probléma, és nem következik be nagyobb baj az említett jelenségből kifolyólag.

Annyit kérhetek tőled (azt hiszem, az összes válaszadó nevében), hogy jelezz majd vissza, hogy mire jutott a szerelő?

2013. nov. 24. 22:29
 14/23 A kérdező kommentje:

Nagyon-nagyon szépen köszönöm mindegyikőtöknek a válaszát! :))

Majd mindenképp írok,ha jött a szerelő.Remélem minél hamarabb el tud jönni.

22:11-nek is nagyon hasznos volt a válasza,köszönöm.

:)

Sceptic:jó olvasni,ilyen dicséretet még egyszer sem kaptam. :))

2013. nov. 24. 23:01
 15/23 A kérdező kommentje:

Egy dolgot viszont kihagytam.

Mikor a szerelő először itt volt,akkor a bojlert vízkőtelenítette is,illetve kicserélt egy már nagyon nem jó fűtőszálat.

Ezt még le kellett volna írnom.

:/

2013. nov. 24. 23:08
 16/23 A kérdező kommentje:

A fűtőszál elvileg teljesen rozsdás volt (én nem láttam,csak anyukám),de a repedést anyukám nem látta.De biztos volt repedés.

Szóval,utólag ezért nem gyanakodtam a bojlerre.

Mivel már megcsinálta a szerelő(kicserélte a fűtőszálat+vízkőtelenítette)

Sajnos ez csak most jutott így ennyire konkrétan eszembe. :(

2013. nov. 24. 23:12
 17/23 anonim ***** válasza:
100%

Ha a bojler hibátlan, akkor földelési probléma is lehet. A védőföld nincs nullázva és a talajba vezetett földelőszonda vezetéke szakadt, vagy magának a szondának (ami egy közönséges földbe levert betonvas általában :) nagy az ellenállása. Ilyenkor a védőföldre vezetett feszültség minden földelt berendezésen megjelenik, így a bojleren is. Sok készülék (például PC tápegység) szűri úgy a nagyfrekvenciás zavarokat, hogy kondenzátorral csatlakozik a védőföldre. Mivel váltóáramon a kondenzátor ellenállásként viselkedik (minél magasabb a frekvencia, annál kisebb az ellenállás), így a védőföld 115V-os potenciálra kerül, de nagyon kicsi áramot tud csak leadni. A számítógépnél csak akkor érezzük a csípést, ha az éleit, csúcsait fogdossuk izzadó kézzel. De akár zuhanyzáskor is érezhető lehet. Csak akkor, ha valami ilyen elektronikus eszköz be van kapcsolva. Ez önmagában nem veszélyes, a veszélyes az, hogy a védőföld nem működik, sőt, egy helyi veszélyt képes az egész lakásban/házban szétvinni.

Szóval úgy kezdeném a hibakeresést, hogy

1. villanyóra (ha van vezérelt áram, akkor az is!) lekapcs.

2. ellenállásmérés a bojleren:

-a fázis-védőföld ellenállás végtelen-e

3. ellenállásmérés egy védőföldes konnektoron: a nulla-védőföld ellenállás kellően alacsony-e.

2013. nov. 24. 23:51
 18/23 cli_hlt ***** válasza:

Annyit tennék még hozzá, hogy pont ilyenkor nagyon hasznos tudni egy áramvédő kapcsoló (fi-relé), mert az azonnal leold, ha olyan helyen szivárog az áram, ahol nem kellene.

Nem mindegy, hogy néhány tized milliampernél old le a megszakító, vagy 16 ampernél :)

2013. nov. 25. 07:50
 19/23 A kérdező kommentje:

Sziasztok! :)

Írom a fejleményeket.

Eljött a szerelő,és megnézte a bojler belsejét,nem talált benne semmit.Fáziskeresővel meg akarta mérni,de nem tudta.(Volt áram egyébként,de..nem tudom már mi volt.Mindegy).És itt hagyta nekünk,hogy majd mérjük meg mi.El is mondta,hogy kell.Aztán megmértük később,és nem mutatott ki semmit.

Szóval,hívjuk majd a szerelőt.

2013. nov. 25. 21:53
 20/23 anonim ***** válasza:
Kérd meg, hogy akkor mérjen, mikor zuhanyzol, mert akkor szoktad érezni! Szerintem nem lesz ellenére a dolog :D
2013. nov. 25. 22:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!