Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha van egy 9 tagú család,...

Ha van egy 9 tagú család, hogyan oszlik meg a nemek aránya?

Figyelt kérdés
2013. nov. 14. 09:49
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Attól függ, kik a családtagok, de látatlanban még akkor is bizonytalan.

Az anya és az apa biztos, eddig 1:1.

Ha 7 gyerek van, akkor több variáció lehetséges a 7:0-tól kezdve.

Ha a nagyszülőket is beleszámolod, akkor 3:3, és csak 3 gyereket lehet variálni.

Szóval pontosítanod kellene.

2013. nov. 14. 09:58
 2/12 anonim ***** válasza:
0%
mi van, negyedikes matekoran ujabban lehet hasznalni internetet...?
2013. nov. 14. 10:15
 3/12 anonim ***** válasza:
Akár 9:0 is lehet ma már, ha az örökbefogadást, vagy a béranyaságot is belevesszük a képletbe :)
2013. nov. 14. 10:17
 4/12 A kérdező kommentje:
Nem matek,hanem biológia.Ivariság öröklődése.A tanár csak ennyi információt adott meg.Nem jegyre megy,csak egy kis gondolkodni való és én már rengeteget agyaltam rajta! :) (Lehet,hogy nincs is rá konkrét válasz,de gondoltam itt tőlem okosabbak vannak,ezért kérdeztem.)
2013. nov. 14. 11:14
 5/12 2xSü ***** válasza:

Teljesen mindegy, milyen a család felépítése. A nemek aránya nagyjából 50-50%. Ha van a családban nagymama, akkor van nagypapa is. Persze lehet, hogy az egyik már nem él, vagy elváltak, de ez mindként nem esetén lehetséges tényező. Ha csak apuka és anyuka van, akkor a 7 gyereknél szintén 50-50% a nemek aránya. Ha a szülők pl. elváltak, akkor is kerülhettek a gyerekek az apához, anyához is.

Persze vannak tényezők, amik a nők arányát erősítik. Pl. a férfiak korábban halnak meg. A válások nagyobb részében ítélik a gyerekeket az anyának. Tehát ez beleszól az arányba, csak hát nem egészen biológiai szempontból. De jó eséllyel nem túl nagy mértékben. Egy konkrét család esetén tehát nagyobb az esélye annak, hogy 5 lány/nő van és 4 fiú/férfi.

> Ivariság öröklődése

Ebből a szempontból is áll az 50-50%. Az utód az anyától mindig X kromoszómát örököl. Az apától 50% eséllyel örökölhet X és 50% eséllyel örökölhet Y kromoszómát. Tehát egyenlő eséllyel lesz az utód fiú (XY) vagy lány (XX).

(Itt is vannak kivételek, speciális esetek, de ez nagyon ritka. Pl. Klinefelter-szindróma.)

2013. nov. 14. 12:10
 6/12 anonim ***** válasza:

Nézd meg a képet:

[link]

A nők esélyei jobbak idősebb korban ezért van ott nőtöbblet, de a fiúk nagyobb eséllyel fogannak, ezért van fiatalabb korban férfitöbblet, és mivel családról van szó, ahol apa, anya, gyerekek vannak, a 7 fiatal miatt a legvalószínűbb arány 5:4 a fiúk javára.

Természetesen bármelyik másik arányra is van esély, csak kisebb. Illetve ez attól is függ, hogy belevesszüke-e az egynemű házasságokat és a csonka családokat.

2013. nov. 14. 12:52
 7/12 A kérdező kommentje:

2XSü!

Ha a Punett-táblázatot veszem alapul,akkor szerintem is 5 lány és 4 fiú a család felépítése,csak a tanárt ismerve ez túl egyszerű válasz lenne. :) (Persze lehet,hogy tévedek)

2013. nov. 14. 13:03
 8/12 2xSü ***** válasza:
De lehet, hogy az egyszerű válasz a jó válasz. :-)
2013. nov. 14. 13:47
 9/12 A kérdező kommentje:

2XSü!

Szombaton kiderül! :-)

2013. nov. 14. 17:14
 10/12 anonim ***** válasza:

Bocsánat, de már rögtön az elején elveszítettem a fonalat. :(

Süsü, ha megkérlek, elmagyaráznád ezt nagyon röviden?

"Teljesen mindegy, milyen a család felépítése. A nemek aránya nagyjából 50-50%. (...) Ha csak apuka és anyuka van, akkor a 7 gyereknél szintén 50-50% a nemek aránya."

Ha lehet, ne "magasröptű" biológiásan, csak olyan egyszerűen, hogy még én is megértsem... :D

Mert nekem ez így azt jelenti, hogy ha 2 gyerek van egy családban, akkor az egy fiú, egy lány; ha 4, akkor 2-2 stb.

Márpedig elég szokványos a testvérpároknál a 2 lány vagy 2 fiú; de akár a többre is akad példa. Ismeretségi körömben pl. 4 fiú, 1 lány; 7 fiú, 3 lány; 9 fiú, 1 lány (!).

Szóval rosszul értelmeztem, amit írtál, vagy ezek a kivételek?

A választ előre is köszönöm. :)

2013. nov. 15. 21:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!