Milyen hatásokkal járna az, ha kihalna minden növény a Föld felszínén?
Azt tudom, hogy a levegő nem fogyna el, mert olvastam valahol, hogy a levegő 60 %-át a tengeri növények adják. Ennek ellenére gondolom én, hogy megváltozna a levegő oxigén-összetétele. És persze kihalnának az állatok nagy része is.
Azonban a kérdést globális értelemben értem, tehát feltehetőleg hogy alakulna főként az emberek élete egy ilyen poszt-apokaliptikusnak is nevezhető világban?
Mi emberek, a többi állattal egyetemben gyors tempóban éhen halnánk.
Vegyük az esetet: varázsütésre minden növény eltűnik a felszínről. Ez azzal járna, hogy rengeteg helyen városokat törölnének el a földcsuszamlások, mert a gyökerek önmaguknak komplett dombokat tartanak meg (sőt, hegyoldalakat néhol). Ha ez nincs, olyan sárlavína indulna meg, hogy csak na.
És ez csak az első nap.
Az utána következő időszakban drasztikusan fogyna az élelmiszer készlet. Egyedül a kis, félreeső szigetek lakóinak lenne esélye túlélni - a kontinentális területek lakó egyértelműen halálra lennének ítélve - egy másfél hónapon belül az ÖSSZES kontinens üres lenne (de már egy-két héten belül irtózatos halálozások lennének). És persze a túlélők is irtanák egymást a megmaradt utolsó állatokért. Az állatok meg szépen csendben meghalnának (mivel az utolsó tücsköt is megennék az emberek...).
A tengeri élővilág meglenne (amennyiben a tengeri növények nem tűntek el). Minden bizonnyal megnövekedne a halászat volumene, de nem sokáig - mivel a belsőbb régiók lakói sokkal gyorsabban éhen halnának, semmint képesek lennénk milliárdokat eltartani halászatból.
Végezetül valószínűleg egy pár millió embernek lenne esélye túlélnie, és ezek tekintélyes százaléka különböző óceáni szigetek lakói lennének.
Sir Butcher-hez annyit hozzátennék, hogy ez elég erősen kihatással lenne a tengerek élővilágára is, nem tartom valószínűnek, hogy nagyrészt érintetlen maradna a tengerek és óceánok élővilága.
Ugye elég csak annyit figyelembe venni, hogy rengeteg vízi állat szárazföldi élőlényekkel táplálkozik és/vagy szüksége van a szárazföldi flórára/faunára pl. szaporodási/egyéb okok miatt, így ezek nyilván kihalnának, ami hatással lenne az őket fogyasztó ragadozókra, amik szintén kihalnának, ugye ezek a haltetemek nem rohadnának el a vízben, így valószínűleg csomó mikroszkópikus élőlény - apró rákok, baktériumok, stb. - amik ezekből a tetemekből éltek, szintén kihalnának, ez végül hatással lenne a növényzetre is, stbstb.
Tehát szerintem legfeljebb az óceánok mélytengeri élőlényei maradnának életben huzamosabb ideig, én úgy gondolom, hogy a számunkra elérhető és halászható vizekben a hal-állomány olyan szinten megritkulna, esetleg ki is halna, hogy semmiképp sem lenne képes eltartani az emberiséget, így véleményem szerint kihalnánk mi is.
Azt gondolom, néhány dolog itt figyelmen kívül lett hagyva.
1. Az evolúció alapja egy tápláléklánc, amelybe minden élőlény beletartozik, helyenként visszacsatolás és kölcsönösség is fennáll (az ember megeszi az antilopot, amit az oroszlán is, de nem veti meg az embert se).
2. A földi élet jelenlegi formájához jelentősen hozzátartozik a földi klíma is, amely kölcsönhatással van az élővilágra és viszont.
Ha tehát a tápláléklánc egy nagyon széles szegmense azonnal eltűnne, akkor a tápláléklánc összeomlik. Hogy milyen traumák kísérnék, az már a részletezés kérdése, de senki és semmi nem maradna életben, mi a növények fölött van. Maradnának tehát a különféle egy és többsejtű, a növényzet előtti lények, amelyek anyagcseréjéhez a növény ésa mi fölötte van, nem szükséges. De ezek hatására olyan klímaváltozások következnének be, amelyek a pusztulást jelentősen felgyorsítják. Vegyük figyelembe, hogy egyelőre kicsike változások okoznak jelentős klímaváltozást, amely élőlényfajok százainak végleges kipusztulását eredményezi jelenleg. És a kutatások azt mutatják, hogy a fajok számának pusztulása növekvő trendet mutat. Végkövetkeztetés tehát: meglehetősen gyorsan minden kipusztulna a növények felett.
"Az evolúció alapja egy tápláléklánc"
Nem látom be, az evolúciónak miért lenne alapja a tápláléklánc. Nem élővilágot akartál volna élni evolúció helyett?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!