Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A nyershús evés miért okozhat...

A nyershús evés miért okozhat agyi leépülést?

Figyelt kérdés
2009. nov. 17. 16:08
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Ilyenről nem hallottam még.

Esetleg fertőzést, illetve férgeket juttatsz be a szervezetbe,de önmagában a nyers hús evése nem okoz agyleépülést.

2009. nov. 17. 16:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:

A kannibalizmusban biztos vagyok.

Úgy tudom bármilyen nyers hús kiválthatja, de az emberi biztosan.

2009. nov. 17. 16:38
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg a prionok által átvitt betegségre gondolsz.


Mik azok a prionok?


Olyan fehérjék, amik az agyban találhatóak. Egyszerűen fogalmazva van egy "jó" és egy "hibás" alakjuk, és arról ismertek, hogy a hibás alak át tudja változtatni a jót hibássá, ami továbbiakat változtat át, és így tovább. Amikor mindez láncreakció szerűen beindul, akkor az agysejtek elhalnak, ezt nevezik marháknál szivacsos agyvelőgyulladásnak. Embernél attól függően, hogy melyik agyterületet érinti az elhalás (és így milyen agyi tünetekkel jár), beszélhetünk Gerstmann–Sträussler–Scheinker szindrómáról, fatális familiáris inszomniáról (álmatlanság), Creutzfeldt–Jakob-szindrómáról vagy kururól.


Miért okoz betegséget a prion?


A rossz prionok képesek bekerülni a véráramba és ezáltal a húsba, bár ez arányában viszonylag kicsi mennyiség. Sokkal több rossz prion van egy beteg állat agyában és gerincvelejében (amit ugye szintén megesznek). Az elfogyasztott rossz prion aztán valószínűleg képes bejutni az agyba, bár ennek mennyisége az elfogyasztott mennyiséghez képest NAGYON-NAGYON kicsi, hála a különböző akadályoknak, amik az agyat védik. Mégis, ha az ember nagyon sok rossz priont fogyaszt, azzal megnöveli a kockázatát annak, hogy elkapja ezeket a betegségeket. Valószínű azonban, hogy ezek a megevett rossz prionok inkább csak a hajlamot hozzák elő, vagyis aki megbetegszik, az valójában eleve is hajlamos volt az adott betegségre.

A rossz prionokat a sütés-főzés valamennyire inaktiválja, ezért a nyers étel nagyobb kockázatot jelent.


A kuru egyébként kannibál törzseknél leírt betegség, akik a legyőzött ellenfeleiket elfogyasztották, beleértve az agyat is. Itt tehát emberről-emberre terjedő prionbetegségről van szó.


A nyers hús kockázata valójában sokkal inkább a különböző bakteriális és férges fertőzés, mint a prionbetegség.

2009. nov. 17. 17:18
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!