Milyen könnyen megváltoztatható mindennapi tevékenységekkel szennyezi az átlagember a környezetet? Olyanokra gondolok, hogy a TV-t készenléti módban hagyja, vagy importált kajákat vesz.
– Nem csak a tévét, hanem bármilyen kütyüt stand by-ban hagy (hifit, cd-lejátszót, videót stb.)
– Fényárban úszik az egész lakás éjjel-nappal. (Pedig azokban a helyiségekben felesleges világítani, amelyekben hosszabb ideig nem tartózkodik senki.)
– Hagyományos izzók használata az energiatakarékosak helyett. (Utóbbiakat viszont csak nem érdemes a fürdőben és a wc-ben használni.)
– Nem víztakarékos wc-tartály használata. (Öblítésenként 10 liter víz sokszor felesleges.)
– Naponta többszöri fürdés teli kádban. (A zuhanyzás kevesebb vizet fogyaszt, ráadásul egészségesebb is.)
– Fogmosáskor és/vagy kézmosáskor folyamatosan, bő sugárban folyatja a vizet.
– Nem szelektíven gyűjti a szemetet. (Komolyan bosszantó, hogy sokan lusták elmenni a kb. 10 méterrel távolabb levő szelektív konténerekig műanyag flakonnal, papírral vagy üveggel...)
– A veszélyes hulladékokat (gyógyszert, elemet, festéket stb.) a háztartási szeméttel együtt kezeli, azaz nem viszi el a patikába/kijelölt gyűjtőhelyre.
– A bármilyen szemetet elhajigálja az utcán, az erdőben, beledobja a folyóba, tóba stb.
– Túl sok csomagolóanyagot és reklámszatyrot használ.
Az import kajákkal viszont nem tudom, mi a baj. A csomagolás nem lehet, mert a hazai árukat is csomagolják; ha esetleg a szállítás... hát akkor az az érdekes, hogy néhány import termék még ezzel együtt is olcsóbb, mint a magyar...
Köszi a választ. Igen, a szállítás a gáz benne.
Amúgy szerintem "A bármilyen szemetet elhajigálja az utcán, az erdőben, beledobja a folyóba, tóba stb. " kategória az már nem átlagember..ha ember egyáltalán.
Természetesen ember, csak egy kulturálatlan bunkó.
De valóban nem az "átlagember", csak sajnos elég sokan, fiatalok és idősek egyaránt. Láttam már nagymamát is, aki a buszról leszállva a megállóban a földre dobta a használt papírzsebkendőjét, meg fiatal kölyköket is a kuka mellett kb. egy méterrel ledobni a szemetet. Sok városban kénytelenek állandó utcaseprőket alkalmazni a közterületeken.
Erről most eszembe jutottak a trehány kutyások is...
Az előbb meg kifelejtettem a lakások túlfűtését: komolyan ismerek olyanokat, akik állítólag 25-26 fokban érzik jól magukat...
Én is 25-26 fokban érzem jól magam. Mi ebben a furcsa? Távfűtéses lakásban megszoktam, volt ott alkalmanként 27 fok is. Szabályozni nem lehetett :)
Importált kajákkal mi a gond? Hány kilométeren belül gyártott/termelt kaját kéne csak megenni? Magyarország kicsi ország, de pl. az USA-ban a hazai kaját messzebbről is szállíthatják, mint itt az importot.
Még az előző vagyok.
Berta listájának minden pontját betartom, kivétel az energiatakarékos izzók, mert még van hagyományosom itthon.
A meleghez viszont ragaszkodom :)
"Távfűtéses lakásban megszoktam, volt ott alkalmanként 27 fok is. Szabályozni nem lehetett :)"
Én is laktam szabályozhatatlan távfűtésesben jópár évig, nyitott bukóablaknál is 24-25 fok körül volt. A szokásos otthoni öltözék ilyenkor bugyi, póló, más nem kellett.
"Berta listájának minden pontját betartom"
Grat. :)
Egyébként bármilyen meglepő, én is. :D
"kivétel az energiatakarékos izzók, mert még van hagyományosom itthon."
Bespejzoltál több évre? :O
Nyugodtan vegyél energiatakarékost, ahova kell; a többi eláll, nem fog rádromlani. :D
"A meleghez viszont ragaszkodom :)"
Pedig egyrészt tök egészségtelen, másrészt drága.
Miután kiköltöztem a panelból, csak az első tél volt "furcsa", de elegendő is ahhoz, hogy megszokjam a 20-21 fokot. (Éjszakára meg még ennyi sem kell. Utánaolvastam, állítólag 16 elég lenne, de azt azért tényleg nem bírom.)
"Kakaó, kókusz vagy banán tényleg nem terem az országban, de amikor a szlovák tej olcsóbb ugyanott, mint a magyar, az már..."
Ilyenkor szoktak azzal a szöveggel jönni, hogy "de a magyar minőség így meg úgy". Mondjuk, én tejből kétféle magyart szoktam venni. De amíg pl. az egyik olasz keksz kilója 4-500 Ft (!), és semmivel sem rosszabb, mint a többi, addig majd h.lye leszek két-, háromszoros áron vásárolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!