Üdv.8. osztályos vagyok és ezt a feladatot kaptam, hogy meg kell csinálnom indoklással, de nagyon nem értem. Valaki segítene?
Az első biztos, hogy nem fog megvalósulni, mivel 3 kör eltűnésével 2 másmilyen kör fog előkerülni, így az utolsó lépés előtt vagy 4 piros és -1 kék vagy -1 piros és 4 kéknek kellene lennie, ami ugye nem túl gyakori.
A második kijöhet, ha kétszer egymás után 3 pirosat vesz el, amiből 2 kéket gyárt, így 7-6=1 piros és 5+2*2=9 kék lesz.
A harmadikhoz azt kell kihasznánlnunk, hogy gyakorlatilag minden lépésnél 1-gyel csökken a körök száma, vagyis 2 lépésben kell ezt a felállást megvalósítanunk, már pedig 2 lépésből pontosan 2 piros kört nem tudunk gyártani, ezért ez az eset sem áll fenn.
Az utolsó így jöhet ki:
Az első oszlopban a piros, a másodikban a kék körök száma, az oszlopok melleti -piros vagy -kék azt jelöli, hogy melyikből vettünk le:
7 5 -kék
9 2 -piros
6 4 -piros
3 6 -piros
0 8 -kék
2 5 -kék
4 2 -piros
1 4 -kék
3 1 -piros
0 3 -kék
2 0 -a program megállt.
Remélem tudtam segíteni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!