A fojtás miatt fel tud robbanni a gyufáról származó foszfor is?
Láttam egy videót, hogy valaki egy gyufásdobozba rengeteg gyufát széttört, (vagyis a foszfort a végéről), és egy izzószálat is tett bele, és a gyufásdobozt körberagasztotta szigetelőszalaggal. Az izzószálat egy hosszú kábellel izzította, és elég rendesen felrobbant a doboz.
Ha nem zárta volna össze a dobozt, hanem a szabad levegőn hagyja, akkor csak simán elégett volna?
Igen. Apámmal régen úgy 10 éve ezzel szórakoztunk hogy a szaloncukrok csomagolását azt az alufóliát nem dobtuk el hanem tettünk bele foszfort a gyufákból, mert nekünk anno kartonszám voltak gyufáink azokat össze tömörítettük a fóliába galacsinba lényege az hogy ne legyen benne levegő és minél tömörebb legyen, és kalapáccsal ütöttük azokat és durrant is piciket. Olyasmi mint az ördögpatron.
Haverom megcsinálta azt is hogy egy pingpong labdába gyömöszölte bele a foszfort végét szigetelő szalaggal leragasztotta egy kis csillagszórót rakott rá az volt a gyujtózsinor és durrant akkorát mint egy petárda.
Persze ehhez csak tiszta foszfor kell és minél tömörebb mert ha lazán van benne akkor maximum el ég és csak füstölni fog, főleg ha van benne levegő.
Értem.
Az alufóliásat már próbáltam, konkrétan bedugult a fülem, pedig csak 10 gyufát kapartam le :D
Gondolom igen, ugyanaz az anyag gyullad meg, csak a színezőanyag más bennük.
(Ha megint tévedek, valaki javItson ki.)
A gyufafejen nincs foszfor. A modern biztonsági gyufa csak a doboz oldalán található dörzsfelületen tartalmaz vörösfoszfort. (A korábbi gyufák fejei fehérfoszfort tartalmaztak, amitől mérgezőek voltak)
A gyufafej színe nem igazán befolyásolja a gyúlékonyságot.
Bár nem kérdezted, azért leírom: nem érdemes játszani a tűzzel, főleg ha azt sem tudja az ember, mit is csinál pontosan...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!