A kén és a foszfor tekinthető elsődleges biogén elemnek?
Az alábbi egyetemi jegyzet az elsődleges biogén elemek közé sorolja a ként és a foszfort:
[link] (9. dia)
Méghozzá azért sorolja elsődlegesnek mert a dns az foszforsav miatt (poszfátcsoport
kén: ( tiozin, cisztein) aminosav sem létezne kén nélkül
És a biogén egy összetett szó. A gén a képzőt jelent
Tehát életképző anyagokról van szó( nem vagyok biológus) ne hurrogjanak le miatta)
És ezen anyagok nélkül nincs élet. Az hogy egyes tankönyek másodlagosnak sorolják be az már más tészta. Én megmondtam annak idején a tanáromnak, hogy kén és a foszfor elsődleges biogén elem, és el is fogadta indoklásommal.
Mindkettő állandó biogém elem, tehát nélkülük nem létezhetne földi típusú élet. Az, hogy elsődleges, másodlagos, vagy harmadlagos, nem a fontosságán múlik. Mindegyik ugyanolyan fontos.
Én úgy tanultam, hogy az elsődleges biogén elemek a C, O, H, N, P, az élő testtömeg mintegy 99%-át alkotják. A kén a másodlagos biogén elemek közé tartozik, nagyon kevés van belőle, kevesebb, mint 1%.
De egyébként - mint a biológiában sokmindenütt - rengetegféle értelmezés és csoportosítás van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!