Segítség, fizika feladat?
Sziasztok!
Szerintem egyik sem ok, de lehet elszamoltam magam. A g erteket 10 m/s^2 nek vesszuk akkor 21N a kotelero, mig az ismeretlen test tomege 1.6153846kg.
Ha a masodik test kb 2kg akkor a kotel ereje 20.43N hogyan emeli fel es gyorsitja is 3m/s^2-el?
1.6153846*3+16.153846=21
Az egyik oldalon ahol az ismeretlen test volt
3*10-3*3=21N a masikon
Szerintem az en megoldasom a jo.
Hogy jott ki?
Felrajzoltam az esetet ugy, hogy a bal oldali test m1 lesz az ismeretlen ami nyugszik az asztalon, a masodik pedig m2 jobboldalon a csigarol log.
Mekkora a kotelero, csak az ismeretlen oldalra felirva?
Fk=m1*g+m1*a ahol a=3 m/s^2, g=10m/s^2
maskeppen irva
Fk=m1*(10m/s^2+3m/s^2)
A masik oldalon tudjuk, hogy az eredo erok 3m/s^2 gyorsulast okoznak lefele (!!!) azaz irhatjuk:
Feredo=3kg*3m/s^2
De az eredo ero egyenlo gravitacios ero minusz a kotelero. (mert lefele gyorsul a test)
m2*g-Fk=Feredo
3*10-m1*13=3*3
De jevitsatok ki, ha nem jo!
Nekem így jött ki:
m1=x
a1=3m/s2
m2=3kg
a2=a1=3m/s2 ('a' állandó a rendszerben)
g=10m/s2 ez hat a második testre
a második testre pedig az erő negatív
Felírhatunk egy egyenletrendszert:
első testre: F=m*a, vagyis F=x*3m/s2
második testre: m2*a=m2*g-F, vagyis 3kg*3m/s2=3kg*10m/s2-F
ebből F-et ki lehet számolni, F= 21N
az elsőbe behelyettesítve megkapjuk, hogy x=7kg, vagyis m=7kg.
De itt van még egy, amit nem tudok levezetni.
Három összekötött test nyugszik az asztalon. A jobb szélsőt húzni kezdjük 30.42 N erővel.
A középső és a bal szélső test között 15.6 N erő hat. Mekkora a rendszer gyorsulása, ha a jobb szélső test tömege 1300 g, a középsőé pedig 4.4 kg? (A kötél nyújthatatlan. )
Itt megoldásom sincs és levezetni sem tudom. :S
Szia!
Irtad, hogy:
Felírhatunk egy egyenletrendszert:
első testre: F=m*a, vagyis F=x*3m/s2
második testre: m2*a=m2*g-F, vagyis 3kg*3m/s2=3kg*10m/s2-F
ebből F-et ki lehet számolni, F= 21N
az elsőbe behelyettesítve megkapjuk, hogy x=7kg, vagyis m=7kg.
Szerintem nem ok, megpedig az alabbi okok miatt. Ha nehezebb, mint a gyorsito tomeg, nem fog sohasem elindulni, nem hogy gyorsulni!
A kotelero ok lehet, de:
Az elso egyenletbe visszahelyetesiteskor nem vetted figyelembe a test sulyat mikor a gyorsulassal szamoltal.
Helyesen
Feredo=m*a-m*g
21=m*(13)
m=21/13 kg
A 21N a kotelero (ami nem csak a gyorsitasert felel), ami tartja a testet es meg gyorsitja is 3m/s^2-el, ezt nem vetted figyelembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!