Ha a csillagkapun nyolc ékzár van, és egy permutációban egy ékzárat csak egyszer használhatunk fel, akkor amennyiben hat ékzárat már ismerünk egy címből, mennyi esélyünk van eltalálni egy bizonyos címet?
"egy permutációban egy ékzárat csak egyszer használhatunk fel"
Talán inkább: egy SZIMBÓLUMOT csak egyszer használhatunk fel.
Ha 38(?) szimbólumból már 6-ot felhasználtunk, a 7. 32-féle, a 8. 31-féle lehet, tehát 1/(32*31) = 1/992
Ha 36(?) szimbólumból már 6-ot felhasználtunk, a 7. 30-féle, a 8. 29-féle lehet, tehát 1/(30*29) = 1/870
Gondolkodtam, hogy jöhet ki 1:720 esély. Ez abban az esetben jönne ki, ha ismert a címhez szükséges mind a 8 szimbólum, amiből kettőnek a helye is ismert. Ugye egy címnél – ha jól értem a csillagkapu működését – nem mindegy, hogy az egyes szimbólumok milyen sorrendben vannak tárcsázva. Ha kettőnek a helye ismert, valamint a további 6 szimbóluma megvan, de nem tudjuk milyen sorrendben, akkor:
Az első ismeretlen ékzárhoz 6 féle szimbólumot tudunk tenni. Mindegyik esetén a második ismeretlen ékzárhoz a maradék 5-ből tudunk választani. És így tovább. Ez egy egyszerű permutáció, összesen 6*5*4*3*2*1 = 6! = 720 lehetséges eset van, ami mind más-más címet fog jelenteni, amiből csak egy helyes cím van.
Most vagy félreértettél valamit a filmben, vagy rosszul számoltak a forgatókönyvírók. (Rég láttam már a sorozatot, rémlik az eset, de a részletekre már nem emlékszem.)
Rájöttem amúgy hogyan számoltak.
A néger gyerek látta, ahogyan a lidércek elmentek. 6 szimbólumot jegyzett meg. A szimbólumok lenyomásának a sorrendjét nem ismeri, pedig ez neuralgikus jelentőségű. Ezt a hat szimbólumot 6!-féleképpen lehet lenyomni. Namár most ez 720, ugyanakkor ezt még kettővel meg kell szorozni, hiszen a fennmaradó 2 ékzárat kétféleképpen lehet beütni a tárcsázóba. Ami 1/1440, és nem 1/720.
De mindez nem igaz, mert lehet, hogy csak 8 ékzár van, de 38 szimbólum.
Így, mivel 38 szimbólum 8 ékzárat tud kódolni, így a variációs képletet használva, a 38 szimbólumból 8-at kiválasztva úgy, hogy a sorrend számít, összesen 1 987 690 320 címet tudunk tárcsázni. Ha ebből hat megvan, akkor 34*33 lehetőség van, amit meg kell szorozni 6!-al, mert a meglévő hat szimbólum ennyiféleképpen nyomható meg. Amennyiben tudjuk az ékzárak kódolásának sorrendjét is, abban az esetben csak 34*33 lehetőséggel kell számolni, ami 1122.
"és a bolygók nevei alapján jöttek ki az ékzárak a legtöbb esetben"
Az volt az egyetlen eset.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!