Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Föld forgási energiája felhasz...

Föld forgási energiája felhasználható valamilyen módon?

Figyelt kérdés

A kérdés adott: a Föld forgása által termelt energiát lehetne valahogy megcsapolni?

Szigorúan csak elméletileg, a gyakorlati megvalósítás korlátait - kevés pénz, nincsenek még megfelelő anyagok, melyek kibírnak XY terhelést, vagy elég rugalmasak, stb. - most hagyjuk ki a játékból :)

Ha igen, akkor milyen szerkezet tehetné ezt lehetővé?

2013. okt. 22. 15:16
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

„Akkor elvileg az lenne az eredmény, hogy a kábel sínre rögzített vége a forgásiránnyal ellentétes irányban csúszna végig a sínen, tehát ott a mozgási energia keletkezne. Nyilván persze a forgó mozgás egy része arra fordítódna, hogy a Föld forgásirányával megegyező irányba "húzza" a nehéz tárgyat, tehát nem maradna mozdulatlan, de a kérdés az, egy elég súlyos tárgy esetén nem tudná annyira felgyorsítani, hogy együtt forogjon a földdel, más szóval fogalmazva, ha a föld középpontja körül forog mindkettő, akkor a a föld forgási szögsebessége mindig nagyobb maradna, mint a tárgy forgási szögsebessége, így aztán folyamatosan mozogna a kábel vége a sínen, amivel energiát lehetne termelni.”

Akármekkora is lenne a tárgy, az eredmény ugyanaz lenne. Ha nagy volt a tárgy, akkor nehezen lehetett megállítani, tehát nagy rakéta kellett ahhoz, hogy a Földhöz képest álló helyzetbe hozzuk. Ha kicsi volt a tárgy, akkor kicsi rakéta kellett.

Ha ezután ráteszünk egy kötelet, aminek a végén kitermeljük a mozgási energiát, akkor legyen bármilyen kicsi a kitermelés, a tárgy el fog kezdeni a Földdel együtt mozogni. Először csak egy kicsit, majd egyre jobban, tehát a kettőnek az egymáshoz viszonyított sebessége lecsökken. A vége az lesz, hogy a tárgy ismét a Föld egy adott pontja fölött fog lebegni (vagy mondjuk eléri a sebesség 99,9%-át, és már alig mozog a kötél vége a sínen), azaz lényegében visszagyorsítjuk a Föld sebességére. A közben kitermelt energia összege pontosan az lesz, amit a rakéta felhasznált a megállításra (mínusz a veszteségek). Ha nagy tárgy volt, nagy rakéta kellett, akkor sok energiát adott odalent, akár éveken át, ha kicsi, akkor keveset – de sokkal egyszerűbb lett volna a rakéta üzemanyagát szimplán elégetni, és semmivel sem nyertünk vele többet. Erről szól az energiamegmaradás.

„Pl. tegyük fel, hogy a Föld nem kering a nap körül, továbbá a Nap nem forog a saját tengelye körül, a forgástengelye pedig 90%-os szöget zárna be a nap és a föld tömegközéppontjára illeszkedő kereszmetszeti síkkal. Ekkor, ha egy kábellel összekötnénk a fent említett módon a Földet és a Napot, akkor a nyilvánvaló, hogy a Napot nem tudná elmozdítani a Föld, így folyamatos energia termelődne.”

A Föld forgása pedig folyamatosan lassulna. Ha sok energiát termelsz ki, akkor gyorsan lassul, ha alig termelsz energiát, akkor lassan lassul. Ki lehet számolni, hogy egy forgó test mennyi forgási energiával rendelkezik:

[link]

Ennyit tudnál kitermelni és nem többet, miközben a Föld fokozatosan lelassulna.

Azt nem értem, hogy olyan sok fogalommal tisztában vagy, de valahogy az energiamegmaradást nem érted.

2013. okt. 23. 13:25
 12/13 A kérdező kommentje:

"Azt nem értem, hogy olyan sok fogalommal tisztában vagy, de valahogy az energiamegmaradást nem érted."

De, azt is értem :) Tisztában vagyok vele, hogy a semmiből nem keletkezhet energia, az is világos, hogy a földön maradva nem megoldható, ezért jutott eszembe hirtelen ötletként ez az űrben lévő súlyos-köteles dolog, de belátom, ez nem nyert, csak egy hirtelen ötlet volt. De esetleg valami teljesen más megközelítés, akár valamilyen mechanikai szerkezet, akár valami kémiai reakció, bármi?

Egyébként az is világos, hogy ha energiát vonnánk ki a forgásból, azzal nyilván lassítanánk is a forgást, de a föld forgása egyébként is lassul folyamatosan, és ha néhány 100 TeraJoule-nyi energiát elvonnánk onnan, az nem hiszem hogy olyan mértékben lassítana rajta, ami miatt aggódnunk kéne mondjuk az elkövetkező 10 millió évben.

2013. okt. 23. 13:56
 13/13 A kérdező kommentje:

#9-esnek:

"Ott világosan megírják, hogy a gravitáció a távolság négyzetével fordítottan arányos, ezért nincs "gravitáción kívüli hely"

Tény, hogy nem vagyok fizikus, de az ilyen alapvető dolgokkal tisztában vagyok azért. Jó, hülyén fogalmaztam nyilván, de akkor fogalmazzunk úgy, hogy ahol a gravitáció már elhanyagolható. Ehhez pedig nem kell nagyon messzire menni a Földtől.

Egyébként meg nincs itt semmilyen "fenomenális ötlet", nem állítottam, hogy működne ez a köteles cucc, csak egy példa.

2013. okt. 23. 14:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!