Miért nem tudunk a Himalája tetején húslevest főzni? (fizika) a téma kör a hőjelenségek
Figyelt kérdés
2013. okt. 20. 11:58
1/2 anonim válasza:
8000 méter magasan jóval kisebb a légköri nyomás, mint idelent. Asszem kevesebb, mint a fele.
Mármost nálunk 100 C-fokon forr a víz, ilyen hőmérsékleten tudjuk összefőzni a hozzávalókat.
A Himaláján a kicsi nyomás miatt jóval alacsonyabb hőmérsékleten kezdődik a forrás, hiszen kisebb mértékben kell leküzdeni a buborékképződést "visszatartó" külső nyomást.
Így a víz nem tud 100 fokra melegedni, ha jól tudom, már 70 fok körül forrni kezd. Ezért nem melegszik 70 fölé, tehát nem főnek össze úgy a hozzávalók.
2/2 anonim válasza:
1. válaszát még ott bővíteném ki, hogy kukta nevezetű edényben ott is tudnak főzni húslevest. Pont azon indokok miatt, amit kedves #1 említett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!